Hasiči dostanou k platu tisícovku za riziko. Víc peněz čeká i policisty

Praha - Ministerstvo vnitra zvedne mzdu většině hasičů o tisíc korun. Navýšení se týká 6 500 příslušníků sboru, kteří jezdí do akce. Peníze navíc by hasiči měli dostat od 1. července. Podle ministra vnitra Milana Chovance je zvýšení platů kompenzací za riziko, které musí hasiči dennodenně podstupovat. Chovanec také spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou slíbili, že platy policistů se od ledna 2015 zvýší o osm procent. Právě o tuto část mzdy totiž přišli v roce 2011.

Od července ministerstvo zařadí zhruba šest a půl tisíce hasičů do tzv. rizikové skupiny. Díky tomu jim vznikne nárok na tisícikorunový příplatek. „Tímto se odstraňuje zjevná nespravedlnost mezi příslušníky hasičů a policie. Policisté byli v tomto prvním stupni rizika s rizikovým příplatkem dlouhé roky a u hasičů se to podařilo až nyní,“ upozornil Chovanec. Změna jeho resort vyjde na 39 milionů korun.

Generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba zvýšení platů uvítal. Věří, že tento krok přispěje ke stabilizaci sboru. „Hasičům se neustále rozšiřuje struktura zásahů, ke kterým vyjíždí, a zvyšuje se i počet zásahů. Všechny tyto faktory navyšují riziko, kterému jsou hasiči vystaveni, a určitě si tedy zaslouží zařazení do první třídy rizikového příplatku,“ míní.

Tisícikorunový příplatek, který hasiči dostanou od července, je jen malou náplastí na snížení jejich platů o 10 %. To v roce 2011 v rámci úspor prosadila vláda premiéra Petra Nečase (ODS). V průměru tak každý hasič přišel zhruba o tři tisíce korun. Snižování platů se tehdy týkalo nejen hasičů, ale také policistů.

Policisté dostanou, o co přišli v roce 2011

Od příštího roku by se platy policistů mohly zvýšit o osm procent - jde o navrácení části mzdy, která jim byla v roce 2011 snížena. Premiér Sobotka a ministr Chovanec to slíbili na jednání Unie bezpečnostních složek.

Předseda unie Jiří Vítek České televizi řekl, že za premiérem přišel s peticí, kterou podepsalo přes 18 tisíc příslušníků bezpečnostních složek. Výsledek považuje za signál možné změny k lepšímu. „Pro nás je to signál, že dojde snad k nápravě něčeho, co se zdálo, že se oddaluje a už se nevrátí,“ uvedl. Poslední slovo v navýšení platů ale bude mít ministerstvo financí.

Brífink ministra vnitra ke zvýšení platů hasičů (zdroj: ČT24)