Speciální tlačítko či kamery? Taxikáři řeší, jak zvýšit svou bezpečnost

Praha – Policie kvůli vraždě dvou taxikářů, kteří byli nalezeni v pátek nedaleko Uhříněvsi, vyzývá jejich kolegy k větší opatrnosti. Možnosti ale nejsou příliš široké. Dispečink taxikáři můžou kontaktovat pomocí speciálního tlačítka, ale ani to není stoprocentní cesta k tomu, aby byli v bezpečí. Pomoci by mohl například i kamerový systém, který by dění v taxíku mohl monitorovat.

Zavraždění mladík a starší muž, jejichž těla se našla v pátek v Uhříněvsi, byli taxikáři a někdo je zabil právě kvůli tomu. Jejich kolegové ale mají poměrně omezené možnosti, jak se proti nebezpečným osobám bránit. Informace o podezřelých zákaznících si mezi sebou můžou předávat pouze ti, kteří jsou napojeni na dispečink. „Chtěli bychom, aby vozidla byla nějakým způsobem monitorována, aby například existoval kamerový systém ve vozidlech,“ podotkl Daniel Tarjlovski z Asociace koncesionářů v taxislužbě.

Záleží také podle něj na samotných taxikářích, zda budou ochotni si za bezpečnostní prvky připlatit. Ochrana, kterou jim nabízí dispečink, je totiž limitována. „Jelikož řidiči nejsou našimi zaměstnanci, nemůžeme jim plošně nařídit nějakou ochranu. Pokud jsou ale nahlášeni na dispečink, lokalizujeme je pomocí GPS a mohou využít tlačítka, která mají u ruky či nohy. Tak upozorní, že je něco v nepořádku. Dispečerka pak slyší, co se děje v autě. Jinak jejich bezpečnost bohužel nemůžeme ovlivnit,“ řekla serveru iDNES.cz jednatelka Profi Taxi Markéta Wolfová. A stále existují taxikáři pracující na vlastní pěst. Podstatné tak podle Tarjlovského je, aby taxikáři nebrali do vozidla podezřelé osoby a sami dbali základních bezpečnostních pravidel.

Tři vraždy pražských taxikářů od začátku roku

Kriminalisté už vědí, že pachatel či pachatelé vražd si taxi zastavili v centru Prahy a požádali o odvoz na okraj města. Obě auta policie našla. Co bylo motivem, stále není jisté. Podobný případ řešili pražští kriminalisté už letos v únoru. Tělo dvaačtyřicetiletého muže se našlo v zaparkovaném autě v Lužické ulici v Praze 2.

Kriminalisté porovnávají obdobné případy z minulosti, ještě je ale brzy na potvrzení, či vyvrácení jakékoli případné souvislosti mezi jednotlivými případy. Taxikářů bylo v posledních letech zavražděno několik, a to nejen v Praze. Například letos v únoru poslal soud na 19 let do vězení dvacetiletého muže, který loni ubodal taxikářku v Ústí nad Labem.