Pro plánované operace v EU už nebude třeba souhlas pojišťovny

Praha - Češi můžou ode dneška podstoupit plánované operace v ostatních zemích Evropské unie bez předchozího souhlasu zdravotní pojišťovny. Počítá s tím novela zákona o zdravotním pojištění. Takzvanou přeshraniční péči totiž umožňuje od konce loňského října bruselská směrnice. Česko se ale postavilo k přeshraniční léčbě takto liberálně jako jediná země Unie. Naprostá většina států si totiž do svých právních předpisů významné regulační mechanismy zavedla.

Pro plánované operace v zahraničí nebude třeba souhlas pojišťovny (zdroj: ČT24)

„Zatímco doposud pro plánovaný zákrok, s nímž souvisela hospitalizace, potřeboval pacient souhlas své zdravotní pojišťovny, aby mu péče byla následně proplacena, ode dneška ho potřebovat nebude,“ vysvětlil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Pacient pouze zaplatí v hotovosti celou částku, kterou si zahraniční nemocnice účtuje, a poté požádá pojišťovnu o její refundaci. „Refundována může být pouze taková částka, kterou by pojišťovna zaplatila za klienta v České republice,“ upozornil Tichý. Znamená to tedy, že pacient pak bude muset v některých případech určitou částku doplácet. Vesměs je totiž péče v Evropské unii - zejména na západě - dražší než v Česku.

Pro Čechy tak finance nebudou hlavní motivací k vycestování do zahraničí. „Hovoříme o péči, která se na našem území běžně poskytuje a hradí v plném rozsahu ze zdravotního pojištění,“ doplnil ředitel Centra mezinárodních úhrad Ladislav Švec.

Okolní státy zdaleka tak liberální nejsou

Švěc zároveň dodal, že v okolních státech stále pacienti povolení pojišťoven potřebují. „Náš přístup byl velice evropský, ale nebyl úplně pragmatický,“ podotkl. Ministerstvo zdravotnictví chce sice v případě, že zájem Čechů o operace v zahraničí přes všechny předpoklady prudce vzroste, obnovit dosavadní praxi - tedy nutnost získat předchozí souhlas pojišťovny. „Nevěřím ale, že by v budoucnu bylo politicky průchodné zužovat rozsah nároků, které jsme novelou zákona našim pojištěncům přiznali. Stát si spoutal ruce v tom, které státní služby může tímto způsobem regulovat,“ obává se Švec.

Takzvanou přeshraniční péči umožňuje od konce loňského října bruselská směrnice. Občané EU podle ní mají právo na péči mimo svoji zemi, pokud doma není, anebo by museli čekat nepřiměřeně dlouho. Informace o kvalitě a ceně péče mají mít kontaktní místa v jednotlivých zemích. Ministerstvo zdravotnictví očekává, že počty lidí, kteří pojedou na plánovanou operaci do ciziny, a cizinců, kteří se dají operovat v Česku, budou zhruba vyrovnané.