Pacient škrtil sestru. Odbory volají po navýšení personálu

Praha - Zdravotnické odbory si stěžují na pracovní podmínky sester v psychiatrických léčebnách. Impulzem se stal incident z poloviny dubna, při němž v psychiatrické nemocnici v Lounech napadl třináctiletý pacient sestru a škrtil ji. Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková chce, aby ministerstvo řešilo nedostatek personálu ve všech zdravotnických zařízeních úpravou vyhlášky.

„Napadl vrchní sestřičku. Na pokoji ji dostal 'do kravaty' a začal ji škrtit, až zmodrala. Na oddělení byla jen s jednou další sestrou, která neměla sílu chlapce odtrhnout,“ popsala situaci jedna ze zaměstnankyň nemocnice. Policie napadení sestry potvrdila. „Paní utrpěla pohmožděniny na krku a ruce, řešíme to vzhledem k věku chlapce jako přestupek,“ řekla ČT mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.

Předsedkyně odborů Dagmar Žitníková požaduje po státu řešení situace, jejíž příčiny vidí v poddimenzovanosti českých léčeben. Stojí za tím vyhláška z dubna 2012, která stanovila minimální počty personálu. „Jenže to dopadlo tak, že se z toho staly počty optimální. I na psychiatriích teď sestry ošetřují 30 pacientů a často i víc. Na nočních pak bývají na celé oddělení samy,“ řekla ČT předsedkyně odborů Dagmar Žitníková.

Dagmar Žitníková k bezpečnosti v psychiatrických léčebnách (zdroj: ČT24)

Po ministerstvu bude požadovat, aby vyhlášku znovu upravilo, stejně tak předloží návrh na posílení pravomocí zdravotnického personálu a jejich ochrany. Ministerstvo to neodmítá, počítá se společným postupem.

Personální krize se týká všech nemocnic

Podle Žitníkové klesl počet sester ve všech nemocnicích, odvolává se na dotazníkové šetření. Zhruba polovina respondentů uvedla, že v jejich nemocnici ubylo mezi roky 2012 až 2014 personálu. Obdobný podíl respondentů uvedl, že v noci u nich pečuje sestra o 30 pacientů a více. Většina pracovníků pak nevnímá svou pracovní situaci jako zvládnutelnou. „Personální vyhláška má být postavena na rozdělení pacientů do kategorií podle náročnosti péče… Na počet pacientů pak má být určeno, kolik sester bude v dané směně. Nyní je to tak, že je počet sester dán na počet lůžek bez ohledu na to, o jaké pacienty jde,“ uvedla Žitníková.