Zemanovi více funkcí nevadí. Hejtmanům, kteří si je nechali, dá stolní lampu

Praha – Rozhodnutí o sloučení funkcí šéfa kraje s funkcí poslance je podle prezidenta Miloše Zemana osobní věcí každého hejtmana. Těm, kteří si obě funkce ponechali, věnuje prezident velkou stolní lampu. Uvedl to před pracovním obědem se šéfy krajů. Zeman reagoval mimo jiné na usnesení ČSSD, že členové strany nebudou kumulovat funkce. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se poté vzdal poslaneckého mandátu s tím, že se chce dál věnovat postu hejtmana. Dnes byl Hašek jednomyslně zvolen staronovým předsedou asociace krajů – byl jediným kandidátem.

„Na rozdíl od těch, kdo se domnívají, že funkce hejtmana a poslance jsou naprosto neslučitelné, já si kladu otázku, proč jsou v takovém případě slučitelné funkce ministra a poslance, funkce primátora a poslance nebo funkce starosty a poslance,“ poznamenal Zeman. Pokud to není v rozporu se zákonem, je podle něj osobní věcí každého hejtmana, zda se rozhodne funkce sloučit, či ne. „Těm, kteří se rozhodli je sloučit, hodlám věnovat velkou stolní lampu. Někteří hejtmani už ji dostali, protože v případě sloučení funkcí to znamená práci nikoliv 12, ale přibližně 16 hodin denně,“ dodal.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka po odpoledním jednání se Zemanem řekl, že na věc mají s hlavou státu odlišný názor. Podle premiéra není kumulace placených veřejných funkcí v pořádku. Souhlasil ale s prezidentem v tom, že strana nemá nástroj, kterým by hejtmany a poslance přiměla k tomu, aby si ponechali jen jednu funkci. Vše je tedy věcí morálky a svědomí, prohlásil Sobotka.

Zeman na podzim dokončí návštěvy krajů

Staronovým předsedou Asociace krajů je tedy opět Michal Hašek, místopředsedy pak hejtmani Jiří Běhounek (za ČSSD) z Vysočiny, Miroslav Novák (ČSSD) z Moravskoslezského kraje, Jiří Zimola (ČSSD) z Jihočeského kraje, Martin Půta (STAN) z Libereckého kraje a zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). „Do vrcholných pater politiky by měli nastupovat lidé, kteří již něco efektivně řídili. Kraj je dostatečně velký celek, aby se dalo poznat, zda toto řízení bylo nebo nebylo úspěšné,“ podotkl Zeman. „Svému příteli“ Haškovi a novým místopředsedům asociace v této souvislosti poblahopřál ke zvolení a dodal, že na podzim dokončí návštěvy krajů – Libereckého, Plzeňského a Vysočiny.  

Hašek: Kumulace funkcí je nesmyslný kvazi problém

Hašek Zemanovi za návštěvu jednotlivých regionů poděkoval: „Lidé dobře vidí, že jste prezidentem všech občanů České republiky. Lidé dobře vidí, že se zajímáte o praktické problémy regionů a neřešíte nesmyslné kvazi problémy - například otázku kumulace funkcí, kde česká ústava jasně říká, co je a není v této souvislosti možné.“ Prezident a hejtmani ale na společné schůzi zároveň pochválili kabinet Bohuslava Sobotky. Komunikace mezi kraji, které většinou ovládají sociálnědemokratičtí hejtmani, je podle nich nyní o poznání lepší.

Znovuzvolení do čela Asociace krajů ČR Haškovi podle stanov ČSSD automaticky přineslo poradní hlas v politickém grémiu strany. Jako jihomoravský hejtman má navíc automaticky poradní hlas v předsednictvu strany.

Hašek se minulý týden vzdal poslaneckého mandátu a zůstane hejtmanem. Naplnil tak předvolební slib ČSSD, že její členové nebudou kumulovat funkce. Poslaneckého mandátu se vzdal i jihočeský hejtman Jiří Zimola. Naopak hejtman z Vysočiny Jiří Běhounek a karlovarský hejtman Josef Novotný oznámili, že si ponechají obě funkce. Milan Chovanec se vzdal funkce plzeňského hejtmana, stal se ministrem vnitra.

Vydáno pod