Přes 60 % vězňů si za mřížemi přivydělává

Praha - Čím dál víc vězňů chce pracovat, v průběhu trestu se o zaměstnání hlásí přes 60 % odsouzených. Přibližně třetina pomáhá s provozem věznice, zbytek dělá na zakázku externích firem. Vedle různých výhod si vězni přilepší o pár tisíc korun měsíčně, navíc jim rychleji utíká čas. Mezi zaměstnavateli ale z takových posil přetrvávají obavy.

Mnozí podnikatelé mají ze zaměstnávání vězňů obavy (zdroj: ČT24)

Ve věznicích po celém Česku si odpykává trest zhruba 15 tisíc lidí. Např. v Karlovarském kraji pomohli pracující vězni vystavět celou průmyslovou zónu. Odsouzení pracují i uvnitř vězeňského areálu v Kynšperku nad Ohří – tam třeba třídí letáky nebo polevují pivní zátky. Většinou jde o vězně, kteří jsou za mřížemi kvůli lehké trestné činnost. 

Pro vězně jde o vítaný přivýdělek, třeba 30letý Petr na svobodě pracoval jako kuchař. Teď si ale odpykává 10měsíční trest a přitom pomáhá na stavbě. Měsíčně si vydělá 4,5 tisíce hrubého. „Tím že něco vydělám, tak nezatěžuju rodinu venku.“ Kvůli velkému zájmu o práci plánuje vězeňská správa dílny ještě rozšiřovat. 

Většina podnikatelů má ze zaměstnávání vězňů obavy. Ti, kteří to zkusili, ale jejich práci chválí. Oproti běžným zaměstnancům uspoří přes 30 % nákladů. „Těm lidem neplatíte dovolenou ani nemocenskou. Když je nepotřebujete, tak jim řeknete – teď týden nechoďte,“ pochvaluje si podnikatel Zdeněk Makar ze Sokolova.