Klaus hlasoval s rozpaky. Eurovolby prý nemají smysl

Praha – Neautentické a nepotřebné, takové jsou volby do Evropského parlamentu podle někdejšího prezidenta Václava Klause. Sám prý přišel hlasovat jen „s velkými rozpaky“ a programy stran ani nečetl.

Klaus: Poprvé jsem po pádu komunismu váhal, zda mám jít vůbec volit (zdroj: ČT24)

Svůj výrok pronesl Klaus při odchodu z volební místnosti v pražské základní umělecké škole v Kobylisích. Nízká volební účast podle něj svědčí o tom, že si stále více lidí uvědomuje, že pokus centralizovat a uměle řídit Evropu z jednoho místa je omyl. Komu lístek do urny vhodil ale neprozradil.

„Musím se přiznat, že jsem snad vůbec prvně za období pětadvaceti let po pádu komunismu velmi váhal, jestli mám vůbec jít volit,“ řekl novinářům. Žádné politické strany si neváží tolik, aby jí dal svůj hlas, a dále zásadně nesouhlasí s myšlenkou Evropského parlamentu.

Hlasovací lístky si Klaus vyzvedl u komise a za plentou pak mezi nimi poměrně dlouho hledal. „Nemám je z domova, tak nevím, jak jsou seřazené. Abych to náhodou nedal ANO,“ komentoval situaci hlasitě, a naznačil tak, kterou z kandidujících stran určitě nevolil. Zároveň vyjádřil nesouhlas s výrokem současného státníka Miloše Zemana, který se vyjádřil, že by vnitrostátní volby měly být povinné. „Povinnou nebo skoro povinnou volební účast jsme tu měli už za komunismu. Nevím, jestli se k tomu někdo jiný než pan prezident chce vracet,“ podotkl Klaus.

Zeman přišel k volbám už v pátek. Slabou volební účast v eurovolbách přičetl tomu, že Češi neberou problematiku Evropské unie vážně a domnívají se, že se jich netýká.

Češi si svých jednadvacet europoslanců vybírají od pátečního odpoledne, volební místnosti se uzavřou dnes ve dvě hodiny odpoledne. Ve čtvrtek si své zástupce zvolili Britové a Nizozemci, v pátek Irové. Dnes se hlasuje také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli. Výsledky voleb budou zveřejněny v neděli večer.