Politici k volbám: Negativní kampaň i nechuť voličů

Praha - Takový nezájem o evropské volby zaskočil nejen komisaře, ale i české politiky, kteří investovali desítky milionů do propagačních předmětů i debat s veřejností po celé republice. Jenže to nestačilo. Politici očekávali, že k urnám dorazí asi čtvrtina oprávněných voličů - podle prvních odhadů jich ale přišla jen necelá pětina. Hlavní příčinou malé účasti je dle politiků nedostatečné vysvětlení poslání Evropské unie i negativní kampaň vůči krokům EU. Jisté nicméně je, že nějaký lepší obrázek Česka v rámci EU tyto volby nezlepší.

Počet lidí, kteří se rozhodnou přijít s občanským průkazem ke komisi, v posledních letech obecně ubývá. Neděje se tak jen u evropských, ale i u sněmovních voleb. O současné nízké účasti svědčí i fakt, že hlasy pro nové europoslance spočítalo víc než 90 procent okrskových volebních komisí za pouhé dvě hodiny po uzavření místností.

Tentokrát si však i politici sypou popel na hlavu za to, že nedokázali v lidech vzbudit zájem o evropské dění a sounáležitost Česka s Evropskou unii. Je pravda, že totiž ani z jejich úst mnohdy nezaznívají pozitivní slova na adresu osmadvacítky. Naposledy dnes během voleb označil exprezident Václav Klaus volby do Evropského parlamentu za neautentické a nepotřebné - více čtěte zde. O mnoho jiné to však není ani u současných europoslanců, kteří by mohli disponovat silou, jak prezentovat EU v dobrém světle.

Na jedné straně je rušení tradičních českých názvů potravin a neustálá nařízení, kterými EU mnohdy zaplavuje členské státy, na druhé je však dlouhotrvající mír, uvolnění obchodu a svobodné cestování.

Co na volby říkají sociologové? Přečtěte si ZDE.

Volební dny v jednotlivých státech EU
Zdroj: ČT24
  • „Pravděpodobně se nepodařilo najít žádné zásadní téma, které by přilákalo voliče k urnám. Já jsem se sázel se svými kolegy, že ta účast bude pod 20 procent. Bohužel mi ten tip vyšel… Primárně se musíme zeptat těch lidí, proč nepřišli. Jestli jsou spokojeni s tou situací, a proto nevolili, nebo jestli je nezaujala témata v rámci evropské kampaně, nebo jestli ta kampaň byla méně masivní než v minulých letech,“ upozornil na výsledek hlasování Milan Chovanec z ČSSD. 
  • „Je to velké zklamání. Česko nemělo žádnou pozici za deset let, jenom ostudu,“ komentoval Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
  • „Příčinou je podle mě podpora (významu) všech těch nesmyslů, o kterých se hovoří jako o euronesmyslech. Ty přitom vůbec neexistují,“ uvedl na adresu výsledku voleb předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.
  • „Lidé neměli nějakou větší motivaci k tomu, aby rozhodli o změně, protože nevěří, že se něco může změnit,“ podotkl Vojtěch Filip, předseda KSČM.
  • „Velkou roli v tom hraje celková atmosféra, kdy profesionální šiřitelé nálady říkají, že politika je velké svinstvo,“ upozornil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek z TOP 09.
  • „Nezájem o evropskou problematiku - těch příčin je celá řada, ale dobrý vývoj to není,“ řekl Petr Fiala, předseda ODS.

CVVM: Týden před evropskými volbami dominují ANO a ČSSD

Malý zájem o evropské volby nevoní ani menším stranám. Vláda bude muset po volbách vybrat nového českého eurokomisaře. Třeba Zelení nebo hnutí Úsvit se ale obávají, že kvůli nízké volební účasti se sníží šance dosáhnout na nějaký prestižní resort.

Poukazují na přímou prezentaci České repuliky v Bruselu, která díky nezájmu lidí nedostane takový prostor. To se může projevit menší prestiží pozic, která bude české straně nabídnuta.

  • „Tam, kde je jasné, že lidé nemají zájem o EU, tak tam náš vliv klesá,“ doplnil předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura.
  • „Země, která má nízkou účast, si jen stěží může dělat naději na to, že by mohla mít významný resort,“ upozornil šéf Strany zelených Ondřej Liška.
  • „Ta nízká účast obecně snižuje legitimitu toho orgánu, který je takto volen,“ podotkl Petr Mach ze Strany svobodných občanů.
  • „Obecně ta nálada lidí vůči politice je špatná. Bylo to vidět i v kampani,“ potvrdil i Ivan Bartoš z České pirátské strany.

Výsledky hlasování v Česku volební komisaři odeslali Českému statistickému úřadu. Ten je ale bude moci zpřístupnit na volebním webu až v neděli hodinu před půlnocí, kdy skončí hlasování v Itálii. Výsledky voleb v pondělí projedná Státní volební komise. Oficiální podobu získají v úterý zveřejněním ve Sbírce zákonů. 

Během eurovoleb zaznamenalo ministerstvo vnitra několik incidentů. V Plzni zmizela unijní vlajka, v Praze eurovolby využili agitátoři nově vznikající strany a na několika místech Česka řešily komise jen drobné problémy. Ve dvou volebních okrscích Olomouce zkomplikoval hlasování výpadek elektřiny.

Tragická účast ve volbách - v Bruselu nedobrá vizitka (zdroj: ČT24)