Alrawi: Razie v mešitě byla plánovanou akcí proti muslimské menšině

Praha - Ústředí muslimských obcí v ČR se kvůli policejní razii v pražské mešitě obrátí na Ústavní soud. České televizi to řekl předseda ústředí Muneeb Hassan Alrawi, podle kterého se nyní vše potřebné připravuje: „Celá kauza byla podle nás plánovaná a změřená proti muslimské menšině, nikoliv proti jedné osobě.“ Muslimové podali proti zásahu nejprve stížnost na policii. Policejní prezident Tomáš Tuhý ji ale podle serveru Lidovky.cz zamítl.

„Jedna ze stížností směřovala na to, zda tam byla výzva. Na to jsem osobně odpovídal té asociaci, že se jednoznačně potvrdilo, že policie nepochybila. Existuje k tomu i videozáznam. Stížnost je neoprávněná,“ uvedl policejní prezident. Alrawi na to regoval slovy, že je takové rozhodnutí nepřekvapilo: „Neočekávali jsme nic jiného než to, co bylo dnes zveřejněno. Když nám bylo před dvěma týdny oznámeno, že věc byla postoupena samotnému řediteli útvaru, který provedl razii, tak se nedalo čekat, že by sami sebe odsoudili nebo obvinili, že chybovali. Právníci už proto pracují na tom, že podají ústavní stížnost.“

Kriminalisté z ÚOOZ zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě kvůli podezření z vydání a distribuce knihy, která údajně šíří rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám. Po zásahu policie obvinila jednoho člověka s podezřením, že knihu vydal a distribuoval. Policisté v rámci zásahu předvedli zhruba dvě desítky lidí, několik z nich má být údajně vyhoštěno. Jeden člověk je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Muneeb Hassan Alrawi: „Celá kauza byla podle nás plánovaná a změřená proti muslimské menšině, nikoliv proti jedné osobě. Ta mohla být zastižena jinde a nakonec byla také zastižena doma, takže vše ostatní bylo podle nás přebytečné.“

Knihu Základy tauhídu – Islámský koncept Boha napsal Bilal Philips. Podle Bronislava Ostřanského z Oddělení Blízkého východu Orientálního ústavu AV ČR jde o renomovaného teologa, ale také radikála. „Můžeme ho právem obviňovat například ze schvalování sebevražedných atentátů, nikoli však v souvislosti s knihou Základy tauhídu, ta má poněkud jiný obsah,“ řekl už dříve ČT. Kniha je podle něj velmi rigidním textem. „Nezdá se mi však, že by byl natolik nebezpečný, aby kvůli němu musela zasahovat policie v modlitebně,“ dodal.

Fakt, že by dva roky po vydání knihy chtěla policie zatknout jejího vydavatele, označil Ostřanský za „hodně divný“. Pozastavil se nad tím i Alwari, podle kterého navíc policie zadržela nyní už obviněného člověka u něj doma. „Nevíme, proč se razie musela dělat v pátek a v takové podobě. Jen to poškodilo pověst a obraz muslimů v médiích,“ řekl ve Studiu ČT24. Policie podle něj možná nechybovala, chybu pak ale zřejmě udělal někdo jiný: „Nevíme, kde to tkví, ale něco tam je. Nebylo to jen tak náhodně.“

Alrawi: Razie poškodila pověst a obraz muslimů (zdroj: ČT24)

Muslimové si kromě nevhodného načasování zásahu stěžovali například na to, že policisté v modlitebně chodili v botách, což se podle muslimských zvyklostí nesmí. Indonéské velvyslanectví předalo v souvislosti se zásahem českému ministerstvu zahraničí diplomatickou nótu. Velvyslanectví poukazuje na ustanovení vídeňské úmluvy o diplomatických stycích, které zajišťuje imunitu diplomatů. Tajemník indonéské ambasády, který byl přímým účastníkem zásahu, kritizoval nesmlouvavý postup ozbrojených policistů. Zástupci ambasády byli z mešity údajně propuštěni až po necelé hodině, přestože se chtěli prokázat diplomatickými dokumenty.

Policie ale s odkazem na videozáznamy dokladuje, že zásah v muslimských centrech proběhl před začátkem páteční modlitby, a nemohl ji tedy narušit. Policisté prý také vyzvali diplomaty, ženy, děti a zdravotně postižené, aby hned z místa odešli.

Vydáno pod