Česku hrozí vysoké teploty, v úterý až 35 stupňů Celsia

Praha – Meteorologové varují před vysokými teplotami přesahujícími 30 stupňů Celsia. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí v Čechách od neděle do úterý, zejména na východě republiky budou velká vedra i ve středu. Kvůli teplému a suchému počasí hrozí vznik požárů, informoval Český hydrometeorologický ústav.

V neděli se budou teploty pohybovat od 29 do 33 stupňů Celsia, v pondělí mezi 30 až 34 stupni a v úterý se vyšplhají na 31 až 35 stupňů Celsia. Na Moravě a ve Slezsku se mohou pětatřicetistupňové teploty objevit ještě i ve středu. Lidé by měli během horkých dní omezit tělesnou zátěž a také pobyt na přímém slunci. Je vhodné více pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu, především neperlivé, které je možné kombinovat s minerálními vodami. V přírodě by lidé neměli rozdělávat oheň, kouřit a používat například přenosné vařiče. 

Slunečné počasí posledních dnů přesvědčilo řadu provozovatelů letních plováren k zahájení provozu. Například v Soběslavi na Táborsku začali sezonu už v pátek. „Přáli bychom si minimálně stejnou sezonu jako loni. Tehdy jsme se v provozu dostali poprvé do plusových čísel,“ připomněl tropické léto roku 2013 jednatel soběslavského koupaliště Vladimír Falada.

Muž se opaluje na Střeleckém ostrově v centru Prahy
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK