Dámy, nepodceňujte prevenci, varují gynekologové

Praha – Ženy podceňují preventivní onkologické prohlídky. Pozvánky na vyšetření screeningu děložního hrdla, které rozesílají pojišťovny, zatím nezafungovaly. Ročně přitom v tuzemsku na karcinom děložního hrdla zemře až 400 žen. Za špatnou prevenci u děložního čípku letos Česko kritizovala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Vadí jí, že v tuzemsku na vyšetření chodí jenom polovina žen.

Podle gynekologů ženy přestanou docházet na prevenci, protože už mají děti nebo jsou po přechodu. Myslí si, že jich se rakovina netýká. Ale právě ony patří do nejrizikovější skupiny. „Ty ženy deset patnáct let nechodí a potom přichází s relativně pokročilými nálezy,“ upozornil přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky v Motole Lukáš Rob. 

I proto byl screening karcinomu děložního hrdla zařazený do adresného zvaní. Pojišťovny při něm ženy zvou na prohlídky dopisem. Odezva je zatím minimální. Například klientek VZP letos na vyšetření přišlo přes 470 tisíc, tedy o pět tisíc méně než za stejné období loni, kdy žádné dopisy nechodily. „VZP by ráda apelovala na všechny klienty, aby opravdu navštívili svoje doktory,“ uvedla mluvčí pojišťovny Eva Palátová. 

Rakovině děložního hrdla totiž předchází změny na čípku a lékaři proto mohou, když je odhalí, zasáhnout s předstihem. Velkou šanci na uzdravení mají i pacientky, které přijdou v raném stádiu onemocnění. Příkladem může být i pětašedesátiletá Eva. Na kontrolu šla po čtrnácti letech, až když dostala pozvánku od pojišťovny. „Celý život jsem měla panickou hrůzu z nemocnice. Jak jsem mohla, tak jsem se tomu vyhýbala, ale teď vidím, že to byla blbost,“ uvedla. Naštěstí přišla včas a karcinom se dá operovat. „Ostatním ženám vzkazuji, aby nebyly hloupé jako já a aby chodily na prevenci. Protože tomu neutečou,“ dodala. 

Za druhý nejčastější nádor u žen mohou papilomaviry, které se bez lékařské prohlídky nedají odhalit. Při včasném zachycení nemoci přitom stačí jen odebrat postiženou tkáň z děložního čípku. V přednádorové fázi zachytí lékaři ročně nemoc asi u osmi tisíc žen, zhruba tisícovku postihne už zhoubný nádor, nemoci podlehne okolo 400 žen za rok.

Zatímco u vyšetření na gynekologii ženy váhají i poté, co dostanou poštou pozvánku, adresné zvaní naopak pomáhá v prevenci rakoviny střev a konečníku i karcinomu prsu. V těchto případech zvací dopisy počet vyšetření výrazně zvýšily. Od ledna do května přišlo o 60 tisíc pacientů víc než za stejné období loni.

Nepodceňujte prevenci, varují gynekologové (zdroj: ČT24)