Exekutoři berou neplatičům řidičáky ve velkém

Praha – V rukou exekutorů už skončilo více než 3 500 řidičáků, zabavili je neplatičům alimentů. Toto opatření se ukazuje jako velmi účinné, dlužníci pak totiž v 90 procentech případů své závazky zaplatí. Možnost zabavit řidičský průkaz platí od prvního ledna loňského roku a vztahuje se na případy dluhů za výživné na nezletilé děti.

„Hned poté, co toto opatření vstoupilo v platnost, jsme zaznamenali, že dlužníci reagují velmi aktivně. Pokud do té doby nejevili o úhradu výživného prakticky žádný zájem, tak v momentě, kdy se jim postihlo řidičské oprávnění, tak se třeba i osobně dostavili na exekutorský úřad a složili celou dlužnou částku, aby jim byl řidičský průkaz vrácen,“ uvedla ve Studiu ČT24 mluvčí exekutorské komory Petra Báčová.  

Podle ní sahá soudní exekutor k vydání exekučního příkazu na řidičské oprávnění např. v případech, kdy se mu nepodaří zjistit oficiální mzdu dlužníka. Nebo pokud sice vypátrá bankovní účty dlužníka, ale nejsou tam žádné finanční prostředky. 

Novinka má ale i svá omezení, nevztahuje se třeba na ty rodiče, kteří používají auto pro svou obživu, primárně tedy na řidiče autobusů a kamionů nebo taxikáře.

Zatímco vymáhaní starších dluhů na výživném se díky zabavování řidičáků daří, tak nových dlužníků přibývá pořád stejně.  Za prvních osm měsíců tohoto roku policie eviduje už skoro deset tisíc případů, tedy téměř stejně, jako ve stejném období za poslední dva roky.