Vyjednavač dívku zachránil: „Jedno špatné slovo může všechno zhatit“

Žďár nad Sázavou – Policejní vyjednavač Petr Gruber zachránil během útoku ve žďárské škole život pobodané studentky. Útočnici se mu totiž podařilo přesvědčit, aby mohl studentku coby rukojmí nahradit, sám přítom utrpěl zranění. Za svůj čin dnes dostal od ministra vnitra a policejního prezidenta medaili za statečnost. Svou funkci zastává u policie 11 let a za tu dobu byl u pětadvaceti velkých případů – ten současný považuje za nejvážnější.

K útoku v obchodní škole ve Žďáru nad Sázavou došlo v úterý před začátkem vyučování, psychicky labilní žena tehdy nožem napadla sedmnáctiletou studentku, šestnáctiletého studenta zavraždila a další dívku bodla a v šatnách ji držela jako rukojmí. 

Policejní vyjednavač Petr Gruber dorazil s kolegy na místo činu zhruba půl hodiny poté, co byl incident ve škole oznámen na tísňovou linku. Podle něj šlo o nejvážnější situaci, kterou v roli policejního vyjednávače zažil. „Když jsme jeli na místo, tak již byla informace, že je tam mrtvý student a další studentka je zraněná,“ uvedl. Vyjednavači také věděli, že útočila žena a že ohrožuje další lidi nožem. „Hlavní rozdíl byl v tom, že s ženami tolik nevyjednáváme, většinou jednáme s muži,“ podotkl Grubner.  

Z rozhovoru Petra Grubera pro ČT

Byla komunikativní, komunikovali jste hodně?
„Nebyla komunikativní. Odmítla, ona celou tu dobu komunikaci odmítala. O to to bylo složitější.“

V jaké fázi došlo k té výměně? Jak byste ji popsal?
"… souhlasila, že tu dívku můžou záchranáři odnést a vytvořila si takovou pozici a takovou situaci, aby měla v absolutní moci, abych ji nemohl nějakým způsobem ohrožovat."

O čem jste přemýšlel? Že ta situace by už mohla skončit?
„Na to nemáte čas. Tam musíte přemýšlet nad každým slovem, nad každou další vteřinou, co by mohlo být vhodné. Musíte sledovat situaci, přemýšlíte, jaká slova volit, protože jedno špatné slovo může všechno zhatit. Ale v této fázi chci říct, že nikdy to není práce jednoho člověka, vždycky je tam tým.“

„Po několika desítkách minut se vyjednavači podařilo navázat kontakt se ženou a domluvit, aby dívku propustila. Policista se stal rukojmím ženy poté, co se vyměnil za zraněnou dívku. Měla bodnořezné poranění břicha a svým jednáním jí zachránil život,“ informoval vedoucí odboru obecné kriminality vysočinské policie Pavel Kubiš. Žena přitom zranila i policistu; jeho bodnořezné poranění na hlavě je ale prý lehčí, momentálně je v pracovní neschopnosti.

Lidé u školy ve Žďáru zapalují svíčky
Zdroj: ČT24

Policista neměl podle vlastních slov čas na přemýšlení. Když se vyměnil s dívkou na pozici rukojmí, musel zvažovat každé své slovo. Situace byla o to složitější, že žena s policistou nekomunikovala. Za svůj čin dnes získal medaili za statečnost od ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Sami policisté nicméně připouštějí, že ze strany týmu nešlo o standardní postup. „Nemůžeme objasňovat taktiku kolegů vyjednavačů,“ předeslal náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Pavel Peňáz. „Z pohledu vyjednavače to byla nestandardní situace, proto i nestandardní řešení,“ dodal s tím, že podobný případ vysočinská kriminálka dosud nikdy neznala.

Ideální vyjednavač? Vyzrálá osobnost se schopností zachovat klid

Události na žďárské škole a obětavost policejního vyjednavače také znovu upozorňují na specifika tohoto náročného povolání. Podle majora Petra Grubera, který v oboru jedenáct let pracuje, je schopnost zachovat klid zásadní podmínkou pro vykonávání této práce. Incident s útočnicí totiž znovu ukázal, jak potřebný je tišící postup vyjednavače ve chvíli, kdy nejde zasáhnout silou – útočnice děvčeti držela nůž na krku.

Policisté, kteří se chtějí vyjednavači stát, by proto měli být především vyrovnané a zralé osobnosti, schopné soustředění. Potřebují také dostatek empatie, protože při práci vyjednavače budou v kontaktu s osobami ve vypjatých emočních situacích, se sebevrahy, únosci a násilníky, kteří nejsou schopni logicky uvažovat.

Zájemci absolvují čtrnáctidenní intenzivní kurz krizového vyjednávání, který účastníky postaví do mnoha modelových situací, ve kterých by se při své práci mohl ocitnout. Zájemci o kurz však nejprve procházejí výběrovým řízením. Po absolvování musí každé dva roky navíc vyjednavač projít inovačním kurzem. Ten zajišťuje, aby vždy ovládal nejnovější postupy krizového vyjednávání a nepřišel o kvalifikaci. Podle vedoucího českých vyjednavačů Miroslava Vymyslického není nutné žádné další speciální vzdělání.

čtvrecová fotka, nelze použít k perexu
Zdroj: ČT24/Policie ČR

V Česku v současnosti působí kolem 150 policejních vyjednavačů, mezi kterými je zhruba jedna čtvrtina žen. Ve znaku mají ratolest a klíč. Klíč představuje hledání řešení a ratolest říká, že policejní vyjednavač by se vždy měl snažit situaci vyřešit poklidně.