Prevence rakoviny prsu funguje, klesá díky ní i úmrtnost

Praha - V Česku stoupá počet objevených nádorů prsů, úmrtnost ale díky prevenci a včasnému záchytu naopak klesá. Na mamografické vyšetření letos přišlo o dvacet tisíc pacientek víc než loni - reagovaly na pozvánky rozeslané pojišťovnou. Jedno z nejvytíženějších mamocenter je v Ústí nad Labem. Ke dvěma stávajícím mamografům už museli kvůli náporu pacientek dokoupit třetí.

Díky včasné návštěvě mohou lékaři nádor objevit už v jeho raném stadiu, šance na uzdravení je potom téměř stoprocentní. Důvodem, proč je zájem o vyšetření rekordní, je i pokrok v léčbě, která šance na uzdravení zvyšuje.

V recepci ústeckého mamocentra v posledních měsících neustále zvoní telefony a pořád stojí fronty. Ročně zde vyšetří 32 tisíc pacientek. Zhoubný nádor má každá osmdesátá. S adresnými pozvánkami přišlo letos 800 žen, řada z nich úplně poprvé. Pěti to zachránilo život, rakovinu u nich našli včas.

Lékaři nyní doufají, že zájem o vyšetření vydrží. Preventivní mamografické vyšetření je zdarma pro ženy starší 45 let, mladší za něj zaplatí zhruba 500 korun. Pojišťovny postupně oslovují skoro dva miliony lidí a zvou je na vyšetření prsou, tlustého střeva a děložního čípku. Mezi lidmi je už od počátku o projekt velký zájem, pojišťovny proto uvažují, že přidají i screening rakoviny prostaty.

Pozvánku na vyšetření rakoviny prsu dostanou ženy od 45 do 70 let, na vyšetření rakoviny děložního hrdla od 25 do 70 let a na vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku muži i ženy od 50 do 70 let. Dopis je adresován těm, kdo na prevenci nechodí, očekávat ho mohou od ledna 2014 do června 2015.

S dopisem se klient objedná ke svému praktickému lékaři, ženy se mohou objednat také u gynekologa. Lékař pak buď sám provede vyšetření, nebo vypíše žádanku na vyšetření ve specializovaném centru, kam se klient objedná. Preventivní vyšetření je bezplatné, klienti nehradí ani třicetikorunový regulační poplatek.

O vyšetření prsou má zájem stále více žen (zdroj: ČT24)