Služební zákon dostal od sněmovny znovu zelenou

Praha – Poslanecká sněmovna na dnešním jednání znovu schválila navrhovanou novelu služebního zákona. Do sněmovny se dokument vrátil poté, co jej prezident Miloš Zeman 8. října vetoval. Vadí mu hlavně pasáž o politických náměstcích. Zemanovou reakcí má být ústavní stížnost, která je údajně už sepsaná.

Boj o služební zákon vyhrává sněmovna. Zeman plánuje stížnost (zdroj: ČT24)

Vrácenou novelu služebního zákona dnes podpořilo 123 ze 166 přítomných poslanců. Návrh měl podporu vládní koalice i některých opozičních stran. Roman Sklenák (ČSSD), jeden z navrhovatelů, zdůraznil, že „po 25 letech jednoznačně dochází k odpolitizování státní správy“. Kromě prezidenta však se současnou verzí nesouhlasí i některé parlamentní strany. Na přehlasování prezidentova veta nicméně stačila nadpoloviční většina, tedy 101 hlasů. Proti hlasovali poslanci z hnutí Úsvit, komunisté se zdrželi. „Je to děsný zákon,“ prohlásil při jednání Tomio Okamura (Úsvit). 

Ustavení pozice zvláštního náměstka

Obavu z koncentrace moci na ministerstvu vnitra vyjádřil poslanec za KSČM Jan Klán. „Vznikne supernáměstek pro státní službu na ministerstvu vnitra a vznikne tak nejmocnější ministerstvo vnitra v dějinách. Myslím, že bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer by měl nepochybně velkou radost,“ uvedl Klán.

Narážel na požadavek opozičních pravicových stran, které podporu novely podmínily nezavedením nového úřadu Generálního ředitelství pro státní službu. Místo toho bude existovat zvláštní náměstek pro státní službu. „Za doby Ivana Langera by se určitě nestalo, že by premiér vedl diskusi se všemi politickými stranami. Všichni byli přizváni, aby se mohli vyjádřit,“ reagoval současný ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Za důležité považuje shodu pěti stran místopředseda poslaneckého klubu ANO Radek Vondráček. „Je to záruka toho, že zákon přežije víc než jedno volební období,“ řekl. Politické náměstky označil za mediální zkratku.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl v tomto týdnu, že chtějí udělat „maximum pro to, aby zákon začal platit od 1. ledna 2015.“

Prezidentova veta, dětské skupiny za týden

Prezident Miloš Zeman vrátil novelu kvůli politickým náměstkům, které má nadále jmenovat ministr. I když poslanci novelu opět odsouhlasili, prezident má v plánu podat stížnost k Ústavnímu soudu proti této verzi služebního zákona. Dnes potvrdil během návštvy Číny, že podání už je připraveno. Nejprve ale novela musí vyjít ve sbírce. „Nedovedu si představit úspěch takové ústavní stížnosti,“ prohlásil Radek Vondráček. Navíc by podle něj zrušení příslušného ustanovení ale neznamenalo nic jiného, než že náměstků může být třeba deset, takhle jsou omezeni na dva.

Lesní školka
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Dnes měli poslanci také na pořadu jednání druhé veto, a to zákona o dětské skupině. Rozhodnutí ale odložili na příští pátek. Návrh totiž nemá jistou podporu lidoveckých poslanců, kteří se podobně jako senátoři nebo prezident obávají zániku alternativní péče o děti, jako jsou lesní školky nebo dětská centra a kluby. KDU-ČSL žádá od ministerstev záruky, že tyto skupiny nebudou poškozeny. "Zákon o dětské skupině v žádném případě lesní školky neohrožuje,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Premiér slibuje novelu, ale až po přijetí současné podoby zákona.

Historie služebního zákona

listopad 2000 - Vláda premiéra Miloše Zemana (ČSSD) schválila návrh zákona o státní službě.

květen 2002 - Zákon byl vyhlášen ve Sbírce zákonů; účinnosti měl nabýt k 1. lednu 2004, v roce 2003 byla účinnost poprvé odložena.

říjen 2004 – Vláda Stanislava Grosse znovu požádala o odklad účinnosti, sněmovna účinnost zákona odložila až na počátek roku 2007.

listopad 2006 – Odstupující vláda Jiřího Paroubka navrhla odložení účinnosti zákona na rok 2009. 

srpen 2008 - Sněmovna na návrh vlády Mirka Topolánka odložila účinnost služebního zákona na leden 2012.

září 2011 - Sněmovna odložila účinnost služebního zákona, tentokrát na počátek roku 2015.

prosinec 2013 - Prezident republiky Miloš Zeman podmínil jmenování Andreje Babiše (ANO) ministrem financí bez lustračního osvědčení tím, že v prosinci projde služební zákon v prvním čtení sněmovnou.

prosinec 2013 - Skupina poslanců (Roman Sklenák, Jeroným Tejc, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka, Jan Hamáček, Milan Chovanec) předložila návrh novely služebního zákona v Poslanecké sněmovně.

leden 2014 - Dosluhující kabinet premiéra Jiřího Rusnoka se vyslovil proti novele služebního zákona z dílny poslanců ČSSD; vláda připravila vlastní návrh zákona o státní službě.

leden 2014 - Sněmovna podpořila v prvním čtení navzdory kritice opozice novelu služebního zákona z pera poslanců ČSSD. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL tím splnila podmínku prezidenta Zemana pro jmenování nové vlády.

květen 2014 – Vládní strany ČSSD, ANO a KDU-ČSL finalizovaly podobu služebního zákona.

září 2014 – Poslanecká sněmovna schválila novelu služebního zákona.

říjen 2014 – Senát schválil novelu služebního zákona.

říjen 2014 – Prezident Miloš Zeman vetoval novelu služebního zákona.