Koalice chce předložit novelu, která pomůže dětským skupinám

Praha – Koalice je připravena přehlasovat prezidentské veto k zákonu o dětských skupinách. Miloši Zemanovi se nelíbilo, že poslanci nepřijali senátní verzi zákona. Ta měla být pro dětská zařízení méně přísná. Koalice ale zároveň slíbila vypracovat novelu, která by měla alternativní formy vzdělávání podpořit. Podle kritiků může současný zákon například existenci lesních školek do budoucna ohrozit.

Senátní návrh předpokládal dobrovolnou registraci zařízení pro děti, nemusely by tedy splňovat různé podmínky. „Chceme přehlasovat veto prezidenta, současně nechceme poškodit alternativní formy předškolního vzdělávání. Připravíme tedy současně novelu zákona. Tu by do pátku měli podepsat předsedové koaličních klubů a měla by být předložena, jakmile zákon o dětských skupinách vyjde ve sbírce,“ řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Tato novela bude podle něj mít během prosincové schůze Sněmovny „maximální prioritu“, aby mohla být schválena na začátku příštího roku. 

Novela má podle premiéra alternativním zařízením dát jistotu, že budou moci v Česku legálně působit. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) bude její návrh vycházet z lidoveckého materiálu, který už je vypracovaný. Podle poslance hnutí ANO Jana Volného bude tato úprava kopírovat senátní návrh, který poslanci nepřijali. 

„V podstatě jde o to, aby lesní školky v koncovce participovaly na celé předškolní výchově, aby nebyly odsunuty na vedlejší kolej,“ uvedl Volný. „Pokud bychom teď přistoupili na to, že nepřehlasujeme veto pana prezidenta, zastavíme celý proces dětských skupin, které jsou nezbytně nutné, protože školky na českém trhu chybí,“ dodal.

Zřízení dětských skupin má pomoci rodičům desítek tisíc dětí, které nepřijaly mateřské školy – letos zamítly 60 tisíc přihlášek, ačkoli v některých případech jde o vícenásobné přihlášky jednoho dítěte. Přesto je číslo vysoké a přes zvyšování počtů míst ve školkách stále roste.