Zeman na Hradě povyšoval. Česko má čtyři nové generály

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenoval při příležitosti Dne vzniku samostatného Československa čtyři nové generály. Na hodnost brigádního generála povýšil policejní prezident Tomáš Tuhý, generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek a náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru František Zadina. Povýšení do druhé nejvyšší armádní hodnosti generálporučíka se dočkal první zástupce náčelníka Generálního štábu ČR Josef Bečvář.

Tuhý byl na brigádního generála povýšen z hodnosti plukovníka. U policie pracuje 24 let, policejním prezidentem se stal letos v dubnu. „Jsem velmi rád, že Policie ČR má v čele generála, což symbolicky podtrhuje její význam,“ okomentoval Tuhého povýšení prezident Miloš Zeman.

Šestapadesátiletý Bečvář byl povýšen za podíl na reformě české armády a práci na její další transformaci. Bývalý vojenský přidělenec ve Francii je druhým mužem české armády od letošního srpna. Pavel Ondrášek vede Vězeňskou službu od dubna 2014, předtím od roku 2009 vedl věznici v Rapoticích na Třebíčsku.

„Zvláště bych chtěl ocenit Hasičský záchranný sbor, který dnešním dnem dostává dalšího generála,“ uvedl Zeman, který dnes povýšil náměstka generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Františka Zadinu. Ten u hasičů působí 27 let, náměstkem generálního ředitele je od roku 2008. Prezident vyzdvihl práci profesionálních i dobrovolných hasičů nejen v době přírodních katastrof, ale také v době, kdy podporují kulturní a spolkovou činnost v českých městech a obcích. Již loni jmenoval brigádním generálem generálního ředitele HZS Drahoslava Rybu.

Povýšení vždy dvakrát v roce

Prezident povyšuje vojáky, policisty a hasiče do generálských hodností dvakrát ročně, a to 8. května u příležitosti Dne vítězství a 28. října na Den vzniku samostatného Československa. Dnešního jmenovacího ceremoniálu se zúčastnili například ministr obrany Martin Stropnický, ministr vnitra Milan Chovanec a náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Česko si dnes připomíná 96. výročí vzniku samostatného státu. Kladením věnců na pražském Vítkově oslavy dopoledne zahájil premiér Bohuslav Sobotka. Slavnostní akce se zúčastnil také ministr obrany Stropnický, ministr kultury Daniel Herman, místopředsedové Senátu Zdeněk Škromach a Přemysl Sobotka, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček nebo náčelník generálního štábu.

Vydáno pod