O víkendu bude pokračovat inverze. Přidá se i smog

Praha – V nížinách inverze, na horách a tam, kde se dočasně rozpustí oblačnost, odpolední teploty až 15 stupňů. Takový je výhled na první listopadový víkend. Inverze bude po celé republice, v Ostravě se k tomu přidá ještě smog.

Předpověď na nadcházející dva víkendové dny naplňuje očekávání meteorologů ohledně listopadového počasí. Počítali s nadprůměrně teplými dny, ale zároveň s určitou proměnlivostí, kdy by se denní teploty mohly přiblížit bezmála ke dvaceti stupňům a jindy naopak spadnou až těsně nad nulu. Výhled Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ale nepředpokládá trvalé noční mrazy.

V sobotu ráno a dopoledne by mělo být většinou zataženo a místy také mlhavo, během dne se bude nízká oblačnost rozpouštět, a to nejčastěji v Čechách a ve Slezsku. Na Moravě budou místa, kde zůstane zataženo a mlhavo po celý den. Teploty by měly vystoupat na 11 až 15 stupňů a tam, kde se bude držet oblačnost, ukáží teploměry pouze 8 stupňů. Obdobný scénář se očekává i v neděli, kdy se ale bude nízká oblačnost rozpouštět méně a spíše na horách než v nížinách.

V Ostravě nemohou dýchat

Český hydrometeorologický ústav informoval také o zhoršených rozptylových podmínkách v Moravskoslezském kraji. Dnes byl překročen limit pro polétavý prach ve všech měřicích stanicích v regionu. Normálně je hranice pro polétavý prach PM10 padesát mikrogramů na metr, ale dnes tak nízké číslo v kraji nenaměřili.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu byly dnes ráno v regionu v rozmezí od 52 do 112 mikrogramů na metr krychlový. Podle hodinových koncentrací polétavého prachu byla situace ráno na několika místech regionu hodnocena jako špatná, jednalo se především o oblast Karvinska - Český Těšín, Karvinou a Věřňovice, kde byla naměřena vůbec nejvyšší hodnota.

Meteorologové zhoršení situace přičítají příchodu podzimního počasí, kdy se v kraji obvykle rozptylové podmínky zhorší. „Během dnešního dne a noci nepředpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace. Hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat většinou nad hodnotou imisního limitu,“ uvedli meteorologové. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou podlimitní.

Kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji ovlivňuje průmysl, doprava, ale i topení v domácnostech. Smog lidem život nejvíce znepříjemňuje hlavně na podzim a v zimě. Podle odborníků do regionu míří část škodlivin i ze sousedního Polska.

Inverze jen tak nezmizí 

Meteorologové počítají s tím, že se inverze udrží i celý příští týden. Nebude sice pršet, ale díky nízké oblačnosti a mlze můžeme počítat s teplotami pouze mezi 6 až 10 stupni. Uprostřed týdne by se oblačnost měla protrhávat a teploměry by mohly stoupnout až na 16 stupňů. Stále trvající inverze také nejspíš zhorší smogovou situaci.

S přezutím na zimní pneumatiky řidiči váhají

Na zimní pneumatiky zatím přezulo kolem 62 procent řidičů, což je o 14 procent méně než před rokem. V sobotu přitom začíná období, kdy jsou zimní pneu za zhoršených povětrnostních podmínek povinné. „Pokles oproti předchozím letům způsobil pravděpodobně velmi teplý přelom září a října, který řidiče k přezutí zásadně nemotivoval a může být také důsledkem výkladu zákona, který použití zimních pneumatik upravuje s ohledem na aktuální klimatické podmínky,“ uvedl ředitel Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier. Policisté ale zatím žádné výrazné kontroly zimních pneumatik nechystají, na nezodpovědné řidiče se zaměří s příchodem zimy.