Některé státní nemocnice nemají peníze na mimořádné odměny pro zdravotníky

Praha - Od listopadu pracují státní zaměstnanci za více peněz - základní platy vzrostly o tři a půl procenta. Stejné navýšení se ale pro zbytek roku netýká tisíců zdravotníků ve státních nemocnicích. Ministr Svatopluk Němeček sice požádal všechny ředitele, aby zaměstnance odměnili, ne všude to ale splní. Argumentují přitom tím, že letošní rozpočty s navýšením prémií nepočítaly a nemocnice na ně od ministerstva nedostaly žádné finanční prostředky navíc.

Ministr Němeček v polovině října slíbil, že požádá ředitele nemocnic a zdravotnických zařízení, které jsou přímo řízené ministerstvem, aby našli prostředky na mimořádné odměny. Shodl se na tom tehdy na společné schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou a šéfkou Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkovou. „Aby se zaměstnancům kompenzovaly ty zbývající dva měsíce letošního roku, kde není schválen tarifní nárůst platů,“ prohlásil před několika týdny premiér Sobotka.

Na odměny nemají v Thomayerově nemocnici ani U Svaté Anny (zdroj: ČT24)

Nyní je ovšem zřejmé, že ne všechny státní nemocnice se podle tohoto doporučení zachovají. „Jedná se o pět milionů korun a ty v našem rozpočtu bohužel nemáme,“ říká Martina Štanclová, mluvčí Thomayerovy nemocnice. V podobné situaci je brněnská Fakultní nemocnice U svaté Anny. „Zatím to vypadá definitivně, že na to nemáme peníze,“ potvrzuje její ředitel Martin Pavlík.

Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu: „Zodpovědný je za to určitě ministr a vláda, která vydala před senátními volbami populistické prohlášení.“

Kromě Thomayerovy nemocnice a brněnské nemocnice U svaté Anny zatím váhají s vyplacením slibovaných odměn i některá další zdravotnická zařízení. Třeba pražská Bulovka nebo nemocnice Na Vinohradech ještě neví, kolik peněz budou moci zdravotníkům na konci roku vyplatit. Nicméně další nemocnice, a měla by jich být většina, s poskytnutím prémií počítají. Alespoň to vyplývá z průzkumu České televize, která všechny státní nemocnice ohledně této problematiky kontaktovala.

Odměny by měly být vyplaceny ve většině státních nemocnic
Zdroj: ČT24

Tam, kde budou odměny nakonec vyplaceny, třeba zařazením do listopadové výplaty, mohou zdravotníci očekávat částku navíc ve výši 2 100 korun, sestry pak v průměru třináct stovek. Odměny pro všechny zdravotníky přijdou nemocnice celkem na čtvrt miliardy.