Zahraniční politika je zmatená, říká Fiala. To byla za předešlých vlád, kontruje Filip

Praha – Rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je podle předsedy ODS Petra Fialy v zájmu České republiky. Podle jeho slov ale není potřeba před čínskými představiteli padat na kolena. Českou zahraniční politiku označil Fiala za zmatenou. Předseda KSČM Vojtěch Filip za nejasnou naopak označil zahraniční politiku pravicových vlád. Jednou z cest, která by mohla obchodní vztahy s Čínou zlepšit, je podle něj samostatná smlouva.

Předseda ODS Fiala připomněl, že česko-čínské obchodní vztahy se rozvíjejí kontinuálně. „Za pravicových vlád se náš vývoz do Číny zdvojnásobil. Pokračujme v této tendenci. Čína je země, ve které je potřeba, aby obchodní vztahy byly podporovány státem a diplomacií,“ zdůraznil Fiala.

Petr Fiala: „Ostatní evropské státy s Čínou obchodují a lidská práva neházejí za hlavu. To je rozumný postoj. Jenže bohužel česká zahraniční politika v současnosti se žádným rozumným postojem neprokazuje. Česká zahraniční politika je zmatená.“

Vojtěch Filip: „Rozmazaná politika není té současné vlády, rozmazaná politika byla těch vlád minulých. Od roku 1990 skutečně respektujeme, že Čína je jednotný stát, který má nárok, aby vládl jak na Tchaj-wanu, tak v Tibetu. Ale bývalý ministr zahraničí Schwarzenberg k tomu musel dodat, co je špatně. To nedělá Německo ani Velká Británie.“

Stavět rozvoj ekonomických vztahů do opozice proti debatě o lidských právech je podle Fialy nesprávné. „Dilema buďto obchod s Čínou, nebo lidská práva, je dilema falešné,“ řekl.

Prostor pro zvýšení ekonomického potenciálu ve vztazích s Čínou vidí Filip například v nabídce středního vzdělávání. „Pojďme se bavit o tom, co nechce nabídnout Spolková republika Německo. To je střední odborné vzdělávání. To je na čínském trhu evidentně potřeba,“ pronesl Filip.

Vojtěch Filip a Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Podle Filipa není klíčové rychlé sjednání evropsko-čínská smlouvy o zóně volného obchodu, ale vypracování bilaterální dohody mezi Českem a Čínou. „Myslím si, že Česká republika nemá na co tlačit. Mnohem důležitější pro Českou republiku, jako součást Evropské unie, je, aby si s Čínskou lidovou republikou vyjednala samostatný vztah,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce Filip.

Prezidentova cesta soukromým letadlem – chyba kanceláře?

Oba politici se shodli na kritice prezidenta Zemana za jeho návrat z Číny letadlem, které si pronajala společnost PPF. Podle Filipa selhali především lidé kolem hlavy státu, v čele s kancléřem Mynářem. Podle Fialy Zeman nezvládá symbolickou roli svého úřadu.

„Souhlasím s tím, že to nemá být, ale o tom ta návštěva nebyla. Vnímám to jako chybu jeho (prezidentova) okolí. Není to primárně prezidentova odpovědnost,“ uvedl Filip. „Není žádný problém, když pomáhá tak velkým společnostem jako PPF na čínském trhu. Není problém, že se s nimi sejde, vždyť by se s nimi sešel kdekoli jinde. Ale hlava státu, když si sedne do soukromého, když vedle je vládní letadlo, to je prostě chyba,“ okomentoval Zemanův odlet z Číny Fiala.