Žena bez prsou není méněcenná ani neatraktivní, říkají Bellisky

Nebylo jim ještě ani třicet a onemocněly rakovinou prsu. Karcinom je sice připravil o ňadra, přesto se pacientky rozhodly nafotit intimní charitativní kalendář fotografií. Říkají si Bellisky (odvozené od latinského slova bellis, neboli sedmikráska) a na velmi otevřených snímcích nechávají veřejnost nahlédnout na svá těla. Jejich příběh odvysílala ČT v pořadu 168 hodin.

Každá desátá žena v Česku onemocní rakovinou prsu. Nemoc většinou postihuje ženy ve středním či v pokročilém věku. Neplatí ovšem, že se mladým zcela vyhýbá. Belliskám, které se rozhodly nafotit výše zmíněný kalendář, nebylo v době diagnózy ještě ani třicet let. „Odmalička sportuji, nekouřím, jsem abstinent. Jak je to možné, že mi nikdo neřekl, že bych i přesto mohla rakovinou prsu onemocnět?“ táže se jedna z modelek. Když jí lékař onemocnění diagnostikoval, bylo jí dvacet tři let.

U mladších ročníků navíc karcinom postupuje rychleji a je zákeřnější. „Ve skupině mladších žen je větší zastoupení takových, které mají k rakovině dědičnou dispozici. A u nich jsou to typy nádorů, které se chovají agresivněji,“ potvrzuje onkolog Michal Zikán. Motivace k uzdravení je však pro takové pacientky podle radioložky Miroslavy Skovajsové o něco lepší – sní totiž o své budoucnosti a do budoucna počítají s rodinou a dětmi.

Nálezy karcinomu prsu dle věku ženy
Zdroj: ČT24

Svým kalendářem Bellisky otevírají téma o ženských ňadrech a o ženství obecně. Prsa jsou podle nich soudobou společností přeceňována a chtějí dokázat, že to jde i bez nich. Na fotografiích se tedy nebály odhalit celý hrudník s jizvami. „Paradoxně tím, že přišly o prs, tak teprve tím objevily svoje ženství,“ říká o nich Skovajsová.

Ačkoliv některé z nich kvůli diagnóze opustil partner, humor (a leckdy i ten černý) pacientky neopouští. Nemít prsa má prý i své světlé stránky – nulová zátěž při sportu a možnost spaní na břiše podle nich získává pohodlnější rozměr. Kalendář „nahoře bez“ má v jejich případě doslovný význam.

A poselství Bellisek? Člověk se může dostat na dno, důležité však je nepřestávat bojovat. Ženy s rakovinou prsu nejsou méněcenné ani méně atraktivní, vzkazují dále sedmikrásky.  

168 hodin: Sedmikrásky proti rakovině prsu (zdroj: ČT24)