Česko připomene světu sametovou revoluci

Praha – Téměř stovka akcí po celém světě letos připomene 25 let od sametové revoluce. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je třeba si výročí připomenout, protože nenásilná změna režimu v roce 1989 získala tehdejšímu Československu značný respekt a pomohla nastartovat i jeho zahraniční politiku. Podobné nenásilné změny podle ministra dnes ve světě moc nevídáme.

„Je to sice připomenutí událostí minulých, ale zároveň si myslím, že je v tom víc než minulost, protože my bychom i těmito akcemi chtěli zároveň vracet pozornost spíš k tomu, co tady dnes žijeme, a také k budoucnosti,“ uvedl dnes ministr.

Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr zahraničí: „Je velmi užitečné to připomenout proto, že to, co se odehrálo před 25 lety v této zemi, byla nenásilná změna režimu, která nám tehdy získala poměrně velký respekt a vytvořila i pro českou zahraniční politiku velice dobrou nástupní pozici. Dnes, když se podíváte na svět kolem, tak nenásilné změny režimů jsou něčím velmi vzácným. Ten příklad je proto velice podnětný.“ 

Havlova busta a lavička v Kapitolu a Oxfordu

Vrcholem výročních oslav bude podle šéfa diplomacie odhalení busty exprezidenta Václava Havla v americkém Kapitolu 19. listopadu, kterého se zúčastní premiér Bohuslav Sobotka, předseda sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD) či bývalá americká ministryně zahraničí a česká rodačka Madeleine Albrightová.

Ve stejný den se ve Washingtonu uskuteční konference o Havlově odkazu, na které vystoupí Albrightová a prostřednictvím videopozdravu účastníky osloví bývalý americký prezident George Bush. V USA se také představí rukopis Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka a zahraje Česká filharmonie pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka.

V Oxfordu bude odhalena další z laviček Václava Havla, v Berlíně zahraje písničkář Jaroslav Hutka, který vystoupí i ve Vratislavi v rámci série šesti koncertů k připomenutí Festivalu československé nezávislé kultury v tomto polském městě před 25 lety. Z dalších českých umělců přijedou Iva Bittová nebo skupina Plastic People of the Universe.

Kompletní seznam akcí zveřejnilo ministerstvo zahraničí na svém webu. Řada z nich se koná ve spolupráci s Českými centry a ve spolupráci se zeměmi V4, tedy se Slovenskem, Polskem a Maďarskem.

Vydáno pod