Pokud se poslanci zpozdí se zákonem, přijdou si na pěkné peníze

Praha - Ústavní činitelé si od příštího roku platově polepší, ovšem zůstává otázkou, zda o stokoruny, nebo tisíce korun. Končí období, na které měli zákonodárci zmrazené platy. V současnosti se začínají zabývat zákonem, který by jim plat navýšil o jedno procento. Pokud ale návrh nestihnou projednat do konce roku, mzda se jim zvedne skokově, tedy o 26 procent.

Plat poslance bez jakýchkoliv příplatků činí necelých 56 tisíc korun. Pokud zákonodárci stihnou novelu projednat, poskočí plat řadového poslance bez dalších funkcí asi o šest stovek. Kdyby to ovšem nestihli a došlo automaticky ke skokovému nárůstu, rázem by se témuž poslanci objevilo na výplatnici necelých 70 tisíc korun. Ještě lépe by na tom byl třeba premiér Bohuslav Sobotka, kterému by plat vyskočil o téměř 40 tisíc.

Vládní koalice se zavázala, že skokový nárůst o čtvrtinu dosavadní mzdy nedovolí. „Ten zákon se musí projednat a schválit do konce roku,“ prohlásil premiér Sobotka pro ČT. Ovšem na první pohled jednoduchý zákon může zpomalit složitá debata. Někteří politici by rádi viděli nárůst vyšší než jednoprocentní. „Státní zaměstnanci mají garantován nárůst o tři a půl procenta, takže já si umím představit i debatu o této úrovni,“ soudí předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Zákon je ve sněmovně od srpna, projednávat se začal až nyní

Opoziční poslanci vládu osočují, že zákon předložila na poslední chvíli. „Současná vláda ví více než rok, v jaké je situaci. Logická otázka je, proč je tady ten návrh až teď,“ nechal se slyšet Miroslav Kalousek (TOP 09). Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová ale upozorňuje, že zákon do sněmovny odevzdala na začátku srpna. Rozhodování je tudíž nyní na poslancích a poslankyních.

Poslanci rozhodují o platech ústavních činitelů (zdroj: ČT24)

Diskutovaný zákon se v České republice dotýká platů asi 4 tisíc lidí, vedle zákonodárců, hlavy státu nebo ministrů jde třeba i o soudce. Zvýšení platů o procento nepředstavuje pro stát žádný velký výdaj, rozpočet by přišlo na necelých pět milionů. Skokové zvýšení už by si vyžádalo ze státní kasy dalších 120 milionů.