Dlouhý: Poslední dobou kroutím hlavou nad výroky obou prezidentů

Praha – Použití termínu reformní komunista v souvislosti s Václavem Havlem byla ze strany Václava Klause chyba, řekl v Interview ČT24 prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Okomentoval také nedávné Hovory z Lán, při nichž se prezident Miloš Zeman prezentoval hned několika vulgarismy. Podle Dlouhého si masarykovské Hovory z Lán zaslouží lepší slovník.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Vladimír Dlouhý zastával od roku 1990 do roku 1992 funkci ministra hospodářství a poté ministra průmyslu a obchodu až do roku 1997, kdy se při vládní krizi z politiky stáhl. Pokud při zpětném ohlédnutí má zhodnotit, který z politiků mu je bližší, zda Václav Klaus či Miloš Zeman, přiklání se myšlenkově k Václavu Klausovi. Neodpustí si ale poznámku, že v posledních dvou týdnech kroutí hlavou nad výroky obou.

„Myslím si, že Václav Klaus to řekl špatně. Já dokonce chci věřit, že tam byl nějaký širší kontext, ze kterého to bylo vytaženo do titulku. Václav Havel nebyl žádný reformní komunista a označovat ho jako reformního komunistu myslím ubližuje dědictví Václava Havla,“ konstatoval Vladimír Dlouhý.

Vladimír Dlouhý o tom, jak se v stal ministrem první federální vlády:

V třetím revolučním týdnu jsem sehrál určitou spojku mezi prognostickým ústavem a Občanským fórem. Přinesl jsem tehdy seznam potenciálních lidí, kteří by mohli vstoupit do vlády… A tehdy mě samotného překvapili otázkou: ´A pane Dlouhý, vy byste nechtěl vstoupit do vlády?´ Odpověděl jsem: ´Mně bylo nedávno teprve 36 let.´ Václav Havel odpověděl: ´No Néméthovi (Miklós, maďarský premiér v letech 1988 až 1990, pozn. red.) je 40, tak proč vy byste nemohl?´

V zásadě se Dlouhý postavil za tezi, že komunismus v roce 1989 nepadl jen díky disidentskému odporu, ale proto, že vyčerpal technické možnosti své existence. Disidenti v čele s Havlem však představovali nositele určitého étosu, za který během diktatury dokonce osobně trpěli.

Klaus označil před nedávnem Havla v mnoha ohledech za reformního komunistu v rozhovoru pro Mladou frontu DNES. První český prezident prý odmítal tržní ekonomiku a navíc podle Klause nechtěl politickou demokracii standardního typu - nenáviděl politické strany a preferoval svá oblíbená hnutí.

Masarykovská tradice si zaslouží lepší slovník, vzkazuje Dlouhý Zemanovi

Vladimír Dlouhý se také krátce vrátil k nedávným Zemanovým vulgaritám v pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán. „Mrzí mě takovýto slovník, nerozumím tomu, proč takový používá. Kolem Pussy Riot mám třeba i podobný názor jako on, ale nikdy bych takový slovník nepoužil. Navíc Hovory z Lán je masarykovská instituce a tato si takovýto slovník nezaslouží,“ uvedl svůj pohled na věc šéf komory a mimo jiné i jeden z kandidátů v poslední prezidentské volbě.

Vydáno pod