Klaus: Havel byl v podstatě reformní komunista

Praha - Bývalý prezident Václav Klaus označil Václava Havla v mnoha ohledech za reformního komunistu. Řekl to v rozhovoru pro Mladou frontu DNES. Exprezident prý odmítal tržní ekonomiku. Havel navíc podle Klause nechtěl politickou demokracii standardního typu - nenáviděl politické strany a preferoval svá oblíbená hnutí. Podpora ze strany ODS při opakovaném zvolení Havla prezidentem prý byla nutným zlem.

Podle Klause bývalý prezident „zásadním způsobem odmítal tržní ekonomiku“. „Ač si myslím, že z ní sám osobně velmi tyl. On ale prostě nechtěl trh. Možná si vzpomínáte na jeho výroky, že trh je hokynářství. To byl nepřetržitý ideový souboj s tímto pohledem na svět,“ řekl o Havlovi Klaus.
  
Podporu ODS při opakovaném zvolení Havla prezidentem označil Klaus za nutné zlo. „Ano, vnímal jsem to jako nutné zlo. I když tento výrok jsem sám nikdy nepoužil,“ prohlásil. Na druhou stranu zhodnotil kladně vnímání Havla v zahraničí. "Ano, on byl symbol a je
potřeba mít symboly. Zejména v zahraničí to mělo pozitivní význam," uvedl.
  
Klaus Havla kritizuje opakovaně

Například již v roce 2001 řekl: „Ani jeden z nás za to desetiletí nebojoval s komunismem, ale bojoval s koncepcí toho druhého.“ Také před rokem v rozhovoru pro polský týdeník na Havlovu adresu nešetřil silnými výroky. Havla označil i za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád. „Měl bych ale snad také alespoň zmínit jeho kosmopolitismus proti mé důvěře ve stát, ve kterém žijeme. Byl to také výbojný zahraničněpolitický intervencionismus (a humanitární bombardování) místo respektu ke kterékoli zemi světa,“ uvedl Klaus.

Klausovy výroky vzbudily ve společnosti vlnu reakcí. Český PEN klub ho například v otevřeném dopise vyzval, aby se zdržel útoků na svého předchůdce. Podle desítek osobností, které se pod dopis podepsaly, je právem intelektuála polemizovat s myšlenkami, mělo by se tak ale dít s úctou a noblesou.

Přívětivě mluvil Klaus o Havlovi během státního pohřbu před třemi lety, kdy složil zesnulému jménem ČR poslední hold. „Odešel prezident, politik, intelektuál i umělec. Odešel člověk, na kterého budeme vzpomínat s vděkem, úctou a respektem,“ uvedl tehdy a zdůraznil, že díky důslednosti jeho celoživotních postojů ale neodchází myšlenka, že svoboda je hodnotou, pro niž stojí za to přinášet oběti.
  
Václav Havel byl prezidentem ČR od února 1993 do února 2003, jeho nástupce Klaus od
března 2003 do března 2013.