Muž ČSSD vydělává na nadstandardních smlouvách s pojišťovnami

Praha - Cestovní kancelář Kovotour plus získala několik nadstandardních smluv ohledně dětských ozdravných pobytů se zdravotními pojišťovnami, které vyvolaly řadu otázek. Vlastníkem cestovky je sociální demokrat Jiří Hájek, který se uchýlil k řadě stížností na Českou televizi ještě před samotným odvysíláním reportáže, kterou pro pořad Reportéři ČT připravila Aneta Snopová.

Objekt, ve kterém se ozdravné pobyty konaly, stojí v prominentní beskydské obci Čeladná. Je to jedna z nejatraktivnějších lokalit Moravskoslezského kraje. Hotelový komplex Čeladenka patří státu, konkrétně Zdravotnímu ústavu v Ostravě. Ten Čeladenku před dvěma lety pronajal společnosti Kovotour plus. Za více než 26 tisíc metrů čtverečních pozemků, na kterých se nachází hotel, restaurace a wellness areál platí Kovotour plus měsíčně cca 26 tisíc korun. Podle realitního makléře se podobné objekty v okolí pronajímají za ceny v řádu stovek tisíc, nájem, který platí Kovotour plus, odpovídá spíš menšímu rodinnému domu. K minimálnímu nájmu získala společnost i dotaci na rekonstrukci hotelového komplexu. A okamžitě po jeho otevření letos v červenci začaly největší pojišťovny posílat do Čeladné děti na ozdravné pobyty. Za ně Kovotour Plus z veřejného pojištění inkasoval miliony korun.

Zdravotní ústav v Ostravě na otázku, jakým způsobem byla vypočtena cena, za kterou Kovotour plus získal do nájmu rozsáhlý hotelový komplex, odpovídá následovně:
„Cena nájmu byla stanovena s ohledem na nemožnost jakéhokoliv využití areálu, včetně využití ke komerčním účelům, neboť ve stavu, v jakém se budovy nacházely, nebylo možné areál bezpečně provozovat… Svěřením areálu do nájmu nejen že ZÚ získal příjem z nájmu, především se však oprostil od povinností a neúčelného vynakládání finančních prostředků, spojených se záchovou a údržbou (ostraha, temperování, údržba travnatých ploch a dřevin, nákladů na pojištění, odstraňování havárií…)“.


Také VZP je v létě v Čeladence uspořádala, celkem za 1,5 milionu korun. Uzavření smlouvy s Kovotourem plus předcházelo v tomto případě výběrové řízení. Jak tvrdí pojišťovna, naprosto standardní. Pravděpodobně však fiktivní. Druhým uchazečem o zakázku byl totiž Hotel Odra. Ten podle výpisu z rejstříku firem spoluvlastní (bývalá) manželka Jiřího Hájka Bohdana Hájková.


Třetí pojišťovnou byla Vojenská zdravotní pojišťovna. Ta poslala do Čeladenky děti za více než dva miliony korun. Na zakázku pořádala výběrové řízení. A i v tomto případě se ho účastnily pouze dvě společnosti – Kovotour plus a hotel Odra. Smlouvu na pořádání pobytů navíc pojišťovna uzavřela se společností Kovotour plus v době, kdy probíhala v hotelovém komplexu rekonstrukce, zhruba půl roku před kolaudací. Smlouvu s Hájkovou společností podepsala také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. A jak Reportéři ČT dále zjistili, smlouvu pojišťovna podepsala rovnou na tři roky, za celkovou částku deset a půl milionu korun.

Ozdravné pobyty pro děti pojišťovny pořádaly vesměs vždy v rámci akce „Čistý vzduch“. Časopis Medical Tribune ale přišel s informací, že obec Čeladná nesplňuje pro pobyty potřebné zdravotní limity. To potvrdil i Státní fond životního prostředí. Jeho mluvčí přímo říká: „Státní fond životního prostředí vypisuje ozdravné pobyty a jednou z podmínek, aby se mohli provozovatelé škol a školek do těchto pobytů přihlásit, je umístění pobytu dle seznamu, který my dostáváme z ministerstva životního prostředí. Obec Čeladenka ani Čeladná v tomto seznamu není.“

Podle VZP ale v kritériích pro tuzemské ozdravné pobyty bylo, že se pobyt uskuteční v horské oblasti, aniž by tam byla další specifikace. Stejně se hájí i ostatní pojišťovny, které z peněz svých pojištěnců utratily miliony za ozdravné pobyty v Čeladence.

Podle odborníků je ale absurdní i to, že se pobyty uskutečnily v létě. „Dotace na ozdravné pobyty, které poskytujeme žadatelům, jsou umožněny pouze v topné sezoně. To znamená pouze od října do března. Důvod je prostý. Jsou to ozdravné pobyty pro děti, které žijí ve smogem postižených oblastech, to znamená, že smog je tam ve většině případů v období topné sezony, kdy se topí,“ řekla mluvčí Státního fondu životního prostředí. 

Jak už bylo řečeno, sociální demokrat a majitel společnosti Kovotour plus Jiří Hájek rozhovor na reportážní kameru odmítl. Poslal ovšem České televizi několik e-mailů, ve kterých ji opakovaně obviňuje, že ho chce cíleně poškodit a že jedná na objednávku neúspěšné konkurence. Svoje podnikání považuje za příkladné. Odmítá, že by byl ve střetu zájmů při doporučování dotace na svůj projekt, naopak prý sám investoval do Čeladenky desítky milionů korun. Ceny za ozdravné pobyty dětí považuje přiměřené délce a kvalitě poskytovaného ubytování a služeb.

Drahý koník (zdroj: ČT24)

Reportéři ČT je publicistický pořad, který mapuje aktuální politické i společenské kauzy. Vysílá se pravidelně každé pondělí od 21:30 na ČT1. Tým reportérů České televize v tomto týdnu přibližuje kromě výhodného byznysu sociálního demokrata Jiřího Hájka budování děčínského jezu či příběh faráře z Třebíčska, který zachránil příbuzné Jana Kubiše.