Za čtyřmi z pěti chronických plicních nemocí je kouření

Praha - Kouření způsobuje 80 procent případů chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Zbylé případy se pojí se znečištěným prostředím, genetikou, případně opakovanými záněty dýchacích cest. Nemoc v ČR sužuje 800 tisíc lidí, každý rok v jejím důsledku zemře 2,5 tisíce z nich. Projevuje se dušností a vleklým kašlem. Primář kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Nemocnice Na Bulovce Norbert Pauk označil za naprosto nezbytné přestat kouřit. Nikdy nezačít je podle něj nejlepší prevence.

Hlavní faktor nemoci spočívá v zúžení průdušek, které omezí proudění vzduchu do plic. Tento proces je spojen se zánětem. „CHOPN je onemocnění celoživotní, a pokud jednou vznikne, nelze ho zastavit. Hlavním vyvolavatelem je aktivní kouření cigaret,“ varoval.

Problém podle primáře je v tom, že nejen pacienti, ale často ani lékaři na možnost tohoto onemocnění nepomyslí. Varujícími příznaky jsou postupně se zhoršující dušnost, u některých pacientů pak kašel a vykašlávání hlenů. Kuřáci většinou přičítají kašel pouze kouření, přitom kašel trvající déle než šest týdnů, aniž má člověk běžnou virózu, je varující. Může znamenat CHOPN nebo i plicní rakovinu, která se často u pacientů s chronicky poškozenými sliznicemi dýchacích cest rozvine.

„Důležitá proto je osvěta nejen v laické veřejnosti, ale zejména také u praktických lékařů, kteří by při základních příznacích měli na CHOPN myslet. Při kuřácké anamnéze, tedy při kouření cigaret a věku nad 40 let, bychom u všech pacientů s dušností a dlouhodobým kašlem měli provést vyšetření k průkazu zúžení průduškového stromu,“ uvedl primář.

Chronickou plicní nemocí trpí i herec pražského Činoherního klubu proslulý svým podmanivým hlasem Michal Pavlata: „V tomto okamžiku sedí ráno po divadlech tisíce intelektuálů, kteří mají cigára v hubě a přemýšlejí, jak dobře udělat Shakespeara. Už neřeší, že se toho nemusejí dožít.“

Při včasném rozpoznání nemoci lze zhoršování stavu výrazně zpomalit a potíže zmírnit. K tomu stačí inhalační léky, které krátkodobě průdušky rozšíří. V těžších stadiích je nutno inhalovat pravidelně léky s dlouhodobým účinkem, k tomu i dechová rehabilitace. Nejtěžší stadium nemoci vyžaduje péči o pacienty na JIP, kvůli selhávání dechu potřebují podporu přístrojů. V domácí péči pak musejí dlouhodobě dostávat kyslík, u některých je řešením transplantace plic.

Na záludnou plicní nemoc upozorní odborníci v akci Česko, dýchej při příležitosti Světového dne boje proti CHOPN, který připadá na 19. listopadu. Zájemci mají možnost tento víkend podstoupit bezplatné vyšetření plicních funkcí, tzv. spirometrii, která umí nemoc odhalit.

  • Ostrava: OC Nová Karolína, 22. listopadu 12:00-19:00
  • Plzeň: OC Olympia, 22. listopadu 12:00-19:00
  • Ústí nad LabemMírové náměstí, 22. listopadu 10:00-16:00
  • Brno: OC Futurum, 23. listopadu 12:00-19:00
  • Praha: OC Nový Smíchov, 23. listopadu 12:00-19:00