Na Albertově se také skandovalo „Ať žije Zeman“

Praha – Mezi několika tisícovkami lidí, kteří přišli 17. listopadu vyjádřit na Albertov svůj nesouhlas s názory současné hlavy státu, bylo připraveno i několik podporovatelů Miloše Zemana. Na místech vyhrazených delegacím, tedy v přísně střeženém prostoru, kam se protestující neměli šanci dostat. Hrad to odmítá. Podívejte se na video z facebookového profilu Martina Krpače (TV JOJ).

Facebook/Martin Krpač TV JOJ: Pardubáci zdraví svého prezidenta (zdroj: ČT24)

Podle pražského zpravodaje slovenské televize JOJ Martina Krpače se na Albertově sešli také čtyři příznivci Miloše Zemana přímo pod pódiem, kde český prezident vystoupil společně s představiteli Visegrádské čtyřky, když odhalovali pamětní desku k 25. výročí pádu komunistického režimu. Do sektoru před zábrany přitom měli přístup pouze předem prověření lidé. „Kromě reportérů tam mohli být jen členové delegací a rektoři dalších univerzit. Byli jsme označkovaní, již dříve prolustrovaní, zrentgenovaní a policisty zkontrolováni,“ uvedl zpravodaj TV JOJ.

„To snad není podstatná věc,“ sdělil muž s transparentem 'Pardubičáci zdraví svého prezidenta' televizi JOJ na otázku, jak se dostal na vyhrazené místo. Posléze se ukázalo, že do vyhrazené zóny mohli příznivcům Zemana pomoci lidé z Hradu. „Přišla pro nás paní, která má na starosti protokol u prezidenta,“ řekla v rozhovoru s redaktorem TV JOJ další členka nepočetné skupinky skandující „Ať žije Zeman!“, které Miloš Zeman na úvod svého vystoupení zřetelně pokynul.

Rektor Univerzity Karlovy za organizátory akce uvedl, že žádné speciální sektory pro příznivce Zemana vytvořeny nebyly. „Byl vyhrazen veřejný prostor před tribunou,“ řekl Tomáš Zima. Vše ale nasvědčuje tomu, že Hrad čtyři fanoušky úmyslně předstrčil před demonstranty. Hrad to ale důrazně odmítl. „Ze strany Kanceláře prezidenta republiky jsme v žádném případě jakékoliv příznivce či odpůrce neorganizovali,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Na Albertově se kromě Zemana objevili také prezidenti Slovenska, Polska, Německa a Maďarska. Dav pískal a skandoval pouze při Zemanově projevu. Ten přítomným vzkázal, že se nebojí, jako se nebál před 25 lety, když se zúčastnil demonstrace na Národní třídě. Při projevech dalších středoevropských prezidentů lidé ztichli a odměnili je potleskem. Protestům na Albertově předcházela akce na Národní třídě, kde několik tisíc lidí vystavilo Zemanovi pomyslnou červenou kartu.

Vydáno pod