V letadlech umírají lidé, nové defibrilátory mají pomoci

Praha – Prudké zrychlení, okamžité vystoupání o několik stovek metrů a rychlé změny tlaku – podmínky, kterým je při startu letadla vystaven každý cestující, nezvládnou úplně všichni. Na palubách českých letadel každý rok zkolabují desítky cestujících. Největší tuzemský letecký dopravce Travel Service proto všechny stroje vybavil defibrilátorem, který může pasažérům se srdeční zástavou zachránit život. Defibrilátory jsou také na palubách části letadel ČSA – ve všech proudových airbusech. Stevardi a letušky nyní procházejí výcvikem.

Fatalisté by mohli říci, že kdyby Bůh chtěl, aby lidé létali, nainstaloval by jim do podpaží tryskové motory. Lidé ale létají i tak a ne vždy končí jejich cesta tak, jak by měla – odchodem z letadla po vlastních nohou k zavazadlovému pásu. Ročně postihnou jen na palubách letadel českých dopravců zdravotní potíže desítky lidí. „Nejčastěji se setkáme s tím, že cestující přijde na brzký odlet – nenají se, nenasnídá se, nenapije se a poté upadne například v sedadle do mdloby,“ popsala palubní průvodčí Kateřina Loschorová.

Palubní personál se však musí vyrovnávat i se závažnějšími případy, než jsou chvilkové mdloby. Zejména v takových případech je vše v rukou pracovníků letecké společnosti, popř. ostatních cestujících. „Letadlo je naprosto specifický prostor. Nejde zastavit jako tramvaj. Je tady mnohem stísněnější prostor a navíc je tu mnoho lidí a může mezi nimi vzniknout i panika,“ přiblížil podmínky, ve kterých může záchrana života probíhat, školitel Petr Tomáš. Pro případ zástavy srdce vybavuje Travel Service všechna svá letadla defibrilátorem a posádky se učí jeho používání, cvičí masáž hrudníku či nasazení kyslíkové masky. V případě, že by posádce došly síly, mohou při snaze o záchranu života přijít na řadu i někteří cestující.

Defibrilátory by měly především přispět ke snížení počtu úmrtí na palubách českých dopravních letadel, která posádky v posledních letech zaznamenaly. Před dvěma lety zemřel v letadle ČSA i jeho kapitán, kterému selhalo srdce. Se strojem potom bezpečně přistál druhý pilot. Řeší se ale i radostnější případy. „Není to tak dávno, co naše posádka úspěšně zvládla ve výšce deseti kilometrů porod a na palubě letadla se narodil tříapůlkilový chlapeček,“ uvedla mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková.