Pro ČSSD je zvýšení platů zákonodárců o 14 procent moc

Praha – Předsednictvo ČSSD se staví proti zvýšení platů ústavních činitelů o přibližně 14 procent, jak jednomyslně navrhl sněmovní rozpočtový výbor. Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Bohuslav Sobotka to ještě hodlá probrat se sociálnědemokratickými poslanci i v koalici. Vedení ČSSD taky chce, aby se do platové novely dostaly finanční sankce za neúčast poslanců a senátorů na schůzích parlamentních komor bez řádné omluvy.

Votava (ČSSD): Ztotožním se s premiérovým názorem (zdroj: ČT24)

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) nemá problém se s názorem premiéra ztotožnit. „Jenom jsem říkal, jaká byla dohoda mezi kluby,“ řekl Votava k včerejší dohodě o růstu kolem 14 %. Podle Jana Volného (ANO) šlo o dohodu, která měla zabránit obstrukcím při schvalování. „Bylo to kompromisní řešení, aby to bezpečně zabránilo rozmražení. Pokud se dohodneme jinak, bude to jinak,“ dodal Volný. Opozice se na Sobotkův zásah dívá kriticky. „Vyznívá to znovu jako populismus, jako snaha posbírat body, a to i proti vlastním poslancům,“ řekl Martin Kupka (ODS).

Podle doporučení rozpočtového výboru sněmovny by základní plat poslance či senátora vzrostl zhruba o 8 100 korun. V současnosti je základní plat např. poslanců a senátorů 55 900 Kč, pokud by se žádná změna v podobě novely neschválila, jejich plat by od ledna skokově vzrostl na 70 400 Kč.

Místo skokového zvýšení o více než čtvrtinu má plat ústavních činitelů podle rozpočtového výboru růst zhruba o polovinu této hodnoty v roce 2015. Sobotka už se nechal slyšet, že trvá na původním záměru zvýšit platy o 3,5 procenta. Vláda původně navrhovala jednoprocentní růst platů prezidenta, členů vlády nebo zákonodárců, Sobotka později navrhl zvýšení o 3,5 procenta jako u státních zaměstnanců. Podle něho by bylo takové zvýšení odpovídající a spravedlivé.

Neúčast ve sněmovně? Srážka z platu

Návrhem sankcí za neúčast na schůzích komor předsednictvo podle Sobotky reaguje mimo jiné na slabou docházku na minulé sněmovní schůzi, kdy musely být dokonce zrušeny jedny z interpelací. „Bylo by spravedlivé, pokud by se část platu poslance a senátora odvíjela také od toho, zda má skutečně plnou docházku na rozhodující jednání Poslanecké sněmovny a Senátu,“ uvedl premiér. Sociální demokraté navrhují stanovit minimální počet hlasování v jednacím dni, jichž by se zákonodárce musel účastnit. Pokud by je nenaplnil a nebyl by řádně omluven například kvůli schválené zahraniční cestě, nastala by srážka z platu.