V obálce pro ministra financí byla smrtelná dávka jedu

Praha – V zásilce, která přišla minulý čtvrtek ministrovi financí Andreji Babišovi, byla smrtelná dávka jedu. Oznámil to Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany. Zásilka byla adresována ministru Babišovi na domácí adresu, vzhledem k přesměrování jeho pošty však skončila na ministerstvu financí. Experti zkoumali také zásilky doručené ve čtvrtek na Hrad a v pátek do televize Prima. Ty toxické nebyly.

V obálce pro ministra financí byla smrtelná dávka jedu (zdroj: ČT24)

Bližší podrobnosti o druhu jedu, který přišel ministrovi financí, nemohl ústav chemické a biologické ochrany sdělit, jeho mluvčí Radek Pokorník odkázal na probíhající vyšetřování. Podle informací ministerstva financí byl v obálce, která na úřad přišla, bílý krystalický prášek. Obálka byla podána na poštu ve Slovinsku. Andrej Babiš naznačil, že motivem k zaslání smrtící zásilky mohla být snaha nepoctivých podnikatelů pomstít se mu. „Nevím o tom, že obsahovala smrtelnou dávku jedu,“ poznamenal však ministr.

Podobný názor má i psychiatr Zdeněk Bašný, ačkoli zdůraznil, že konkrétní motivaci odhadnout nelze. „Každopádně se jedná o někoho, kdo jedná ve zlém úmyslu, a motiv je naprosto jasný: Může se jednat o člověka, který je obecně zapšklý na svět, chce nějakým způsobem škodit,“ uvedl psychiatr.

Policie řeší tak závažný případ poprvé. Zásilky s podezřelým obsahem se objevovaly i dříve, dosud nikdy v nich ale nebyla skutečně nebezpečná látka. I v případě prášku, ke kterému odesílatel připsal, že jde o antrax, se nakonec ukázalo, že to byl pouze prací prášek.

Ministr vnitra Milan Chovanec:

„Vláda to projednala, přijala dodatečná opatření, ale já bych chtěl jasně deklarovat a říci veřejnosti, že od samého počátku Policie České republiky bere tuto hrozbu vážně. Opatření se udělalo v prvním okamžiku, kdy dorazila obálka na ministerstvo vnitra, v níž byla životu nebezpečná látka.“

Obálky přišly i na další úřady, nebezpečnou dostal Chovanec

Podezřelé zásilky přišly v minulém týdnu kromě ministerstva financí také na ministerstvo vnitra, na Pražský hrad či do televize Prima. Rozbory látek nalezených v obálkách ukázaly, že nebezpečná byla i ta, která přišla v úterý na ministerstvo vnitra – byl v ní kyanid. Ministr Milan Chovanec uvedl, že zásilka přišla ze severní Evropy. Ačkoli byla podána docela jinde než zásilka pro Babiše, míní psychiatr Bašný, že nejde o náhodu. „Sám za sebe bych odhadoval, že se pravděpodobně jedná o jednoho člověka,“ podotkl. Upozornil přitom, že když se pachatel neštítí rozesílat obálky s jedem, lze od něj očekávat i ještě závažnější činy.

Policie nyní zjišťuje, kdo obálky odeslal. „Případy, které mají podobné znaky, dohromady vyšetřujeme a samozřejmě je porovnáváme,“ uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Zásilky s bílým práškem obdržely některé úřady včetně Hradu už v září. Podle středečního vyjádření ministra vnitra Chovance není pravděpodobné, že by šlo o stejného pachatele jako tehdy. „Látka je naprosto jiná, v obálce nebyl průvodní dopis,“ řekl. „Musím nicméně vzít v potaz, že jsme na ministerstvu vnitra udělali mnoho důležitých rozhodnutí a začali zločincům šlapat na paty. Například jsme začali bojovat s drogovou mafií nebo jsme podpořili kurdské kolegy v boji proti Islámskému státu,“ dodal Chovanec.

Co také chodilo v obálkách českým politikům:

  • říjen 2001: Tehdejšímu premiérovi Miloši Zemanovi (ČSSD) a moravskoslezskému hejtmanovi Evženu Tošenovskému (ODS) přišly zásilky s podezřelým práškem.
  • září 2002: Tehdejšímu královéhradeckému primátorovi Oldřichu Vlasákovi (ODS) přišla zásilka, ze které se vysypal bílý prášek.
  • leden 2004: Premiérovi Vladimíru Špidlovi (ČSSD), resp. jeho úřadu přišel dopis s bílým práškem. V dopisu bylo uvedeno, že jde o antrax, rozbor však ukázal, že šlo o prací prášek.
  • květen 2007: Neznámý prášek, jehož nebezpečnost testy vyloučily, obdržel tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).
  • září 2014: Na Pražský hrad přišel výhrůžný dopis napsaný jménem Islámského státu, součástí zásilky byl také bílý prášek, který nebyl nebezpečný. Obdobné zásilky přišly také na Úřad vlády a ministerstvo zahraničních věcí.