Ke zkoumání šlechtických rodů není třeba rodokmen. Stačí počítač

Praha - Historik August Sedláček odkázal ve své závěti českému státu stovky tisíc poznámkových lístků. Poskytují dokonalý přehled dějin šlechtických rodů, jejích sídel a informace o tuzemské historii vůbec. Archiv tohoto významného znalce českých hradů a zámků se skoro sto let po smrti autora dočkal digitalizace. Bude tak přístupný každému.

Kartotéky historika Sedláčka procházejí digitalizací (zdroj: ČT24)

Kartotéka z pozůstalosti Augusta Sedláčka obsahuje asi čtyři stovky lístečků. Středoškolský profesor objížděl po práci ve svém volném čase hrady, zámky a muzea ve snaze popsat v úplnosti českou historii. Spousta průvodců po památkách v Česku dodnes čerpá právě z jeho materiálů. Informace si Sedláček zapisoval na malé lístky, takže hledání v kartotéce představovalo hodiny strávené pročítáním jednotlivých kartiček.

Nově zřízený digitální archiv tento problém eliminuje. Propojuje totiž všechny zásuvky, které obsahují hledané heslo. „Lístky se digitalizují z obou stran, takže se pohybujeme kolem devíti set tisíc snímků,“ prohlásil digitalizátor Štěpán Černohorský.

Sedláčkovi trvalo bezmála čtyřicet let, než vydal monumentální dílo o českých tvrzích, hradech a zámcích. První díl vyšel v roce 1882 a poslední v roce 1927. Digitalizace celého archivu započala před dvěma lety a bude trvat ještě rok.