Platy politiků popáté: Od ledna vyšší o 10 procent

Praha - Sociální demokraté dnes přišli s další, celkem už pátou variantou, jak by mohly růst platy politiků: od příštího roku by mohly tvořit zhruba 80 procent platů soudců. To by znamenalo, že by základní příjem politiků vzrostl od ledna o téměř deset procent. Poslanec by si polepšil o pět a půl tisíce měsíčně. Premiér Bohuslav Sobotka ale dosud trval na růstu o tři a půl procenta. Pokud se politici nedohodnou, platy jim od nového roku automaticky vzrostou o 26 procent.

Další varianta, jak zvyšovat platy politiků (zdroj: ČT24)

Jedná se o kompromisní návrh, který má zabránit skokovému růstu příjmů politiků. Rozpočtový výbor ale stále navrhuje 14procentní růst platů. To ale odmítá premiér Bohuslav Sobotka. Novou variantu už v pondělí projedná poslanecký klub ČSSD i hnutí ANO. Naopak opozice už s vládou o platech jednat nechce.

Ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec v rozhovoru pro ČT potvrdil, že jde o jedno z uvažovaných řešení, které vychází z toho, že na platy soudců jsou navázány platy státních zástupců. „Pro nás je nepřijatelné, aby ty platy narostly o 26 ani o 14 procent,“ řekl s tím, že pro sociální demokracii je stále ideální růst o 3,5 procenta, na kterém trvá premiér Sobotka.

„Pan Sobotka samozřejmě zpětně musí vnímat, jaké jsou nálady v Poslanecké sněmovně napříč politickým spektrem. On chce zabránit tomu, aby nedošlo k patové situaci, kdy nebude přijato nic a bude od 1. ledna platit nárůst platů o 26 procent,“ řekl v rozhovoru pro ČT šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

  • Pokud by sněmovna přistoupila na nový návrh ČSSD, dostali by poslanci měsíčně o pět a půl tisíce víc. Ministr by si polepšil o deset a půl tisíce. Premiér pak o čtrnáct a půl tisíce korun.

Opozice se nechce do problému vměšovat, nechává řešení na vládní koalici. „Pro nás je důležité zafixovat mzdy k nějaké pevné hospodářské veličině. To znamená například k průměrné mzdě v nekomerční sféře tak, abychom už nikdy nemuseli jednat o svých platech, protože je to nedůstojné,“ komentuje současnou debatu místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Jaroslav Zavadil (ČSSD) a Vítězslav Jandák (ČSSD)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Spor o procenta

Koaliční a opoziční strany se shodly na růstu platů o 14 procent. Jejich návrh jednomyslně podpořil také rozpočtový výbor. Avšak vedení ČSSD variantu odmítlo a jeho nesouhlas trvá.

  • Původně bylo ve hře 14,4 %, na kterých se dohodly poslanecké kluby, tuto variantu podpořil i sněmovní výbor.
  • Vedení ČSSD s takovým navýšením nesouhlasilo. Bohuslav Sobotka původně navrhoval 3,5 %, vláda původně dokonce 1% růst platů.
  • Po čtvrtečním jednání, na němž měl od premiéra zaznít kompromis, se údajně pracovalo s 5 %. Definitivní číslo však bude jasné až po jednání koalice s opozicí.
  • Pokud dojde k obstrukcím a změny se nepodaří prosadit, mzda zákonodárců vzroste od ledna 2015 víc než o 26 %.