Sebevědomí pacienti. Stížností na lékaře přibývá

Praha – Přibývá stížností a trestních oznámení na zdravotníky. Málokdy však mohou uspět. V případě, že se pacient cítí poškozen, může se obrátit na lékařskou nebo stomatologickou komoru, které však nemohou vyřídit finanční vyrovnání. To je věcí pojišťoven a soudů.

Stížností na lékaře přibývá (zdroj: ČT24)

Lidí, kteří se soudí s lékaři nebo nemocnicí, přibývá. Pacienti jsou sice sebevědomější, nikoliv však úspěšnější. „Byť mediálně může vypadat, že nemocnice většinu sporů prohrávají, je nutno uvést, že je tomu naopak,“ říká advokát Lubor Šída. Některým pacientům právníci soudní spor rovnou rozmlouvají. „S advokáty, se kterými spolupracujeme, máme dohodu, že berou pouze případy se zhruba sedmdesátiprocentní jistotou toho, že to bude odsouditelné,“ říká prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár.

Ohrožený druh: porodník

Nemocnice jsou kvůli sporům pojištěné; milionová odškodnění z posledních let je nicméně donutila pojistky navýšit. Pacienti se nejčastěji soudí s porodníky. „Gynekolog nebo porodník je z forenzního hlediska velice nebezpečné zaměstnání. Třeba v Americe je nedostatek gynekologů a porodníků, protože pojištění je tam tak vysoké, že je to pro ně likvidační,“ upozorňuje Aleš Buriánek z právní kanceláře České lékařské komory.

Finanční náhradu můžou přiznat jen pojišťovny či soudy. Dosud nejvyšší, tedy 30 milionů korun, měla dostat rodina chlapce, který se v roce 2009 vinou lékaře narodil s postižením. Rodiče se nakonec s nemocnicí dohodli na odškodnění ve výši 20 milionů. Osmnáct milionů vysoudila rodina Zuzany Rokosové, která ochrnula v roce 2003 po injekci s kontrastní látkou. Tři miliony korun dostaly rodiny, kterým v Třebíči zaměnili novorozené děti.

V případech, že se pacienti nechtějí domáhat odškodnění, mohou si na postup lékaře stěžovat u profesní organizace, tedy na stomatologické nebo lékařské komoře. Ta jenom loni dostala 1 403 stížností a téměř 400 z nich se zatím stále prověřuje. Co se týče postihů: komora podmíněně vyloučila dva lékaře, ve čtrnácti případech skončilo řízení důtkou, v pěti pak lékař zaplatil komoře nebo jejímu okresnímu sdružení pokutu.

Pacient kverulant

Lékařská komora v posledních letech řeší také případy pacientů, kteří opakovaně podávají stížnosti nebo trestní oznámení, ale odmítají se od lékaře odhlásit. „Ten lékař bohužel nemá příliš možností, jak se takového pacienta zbavit, pokud ho má ve své péči,“ říká k tomu Aleš Buriánek. Ministerstvo zdravotnictví zřejmě umožní takové pacienty odmítnout. Návrh je součástí novely zákona o zdravotních službách, kterou má předložit příští rok.