Armádě se nevyplatí hlídat vlastní sklady, najímá si agenturu

Praha/Vlachovice – Zatímco policie a armáda střeží ve Vrběticích soukromé muniční sklady, na ostrahu státních vojenských skladů si ministerstvo najímá soukromé agentury. Kvůli profesionalizaci armády by nasazení českých vojáků na takový úkol bylo zbytečně drahé, tvrdí náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. I areál v Květné, kam zamíří vrbětická munice, bude hlídat soukromá agentura.

Místo stovky bude objekt muničních skladů ve Vrběticích hlídat 450 vojáků. Ministerstvo obrany svolilo poskytnout další posily na žádost české policie, která koordinuje práce na zajištění bezpečnosti v okolí vybuchlého skladu. Nasazení vojáků na činnost ostrahy je však pro ministerstvo poměrně drahé. Je to i důvod, proč si armáda nezajišťuje ostrahu státních objektů s municí sama pouze s Vojenskou policií, ale najímá si na to soukromé firmy. Kvůli výbuchu soukromého muničního skladu ale vzrostl požadavek na to, aby tyto potenciálně nebezpečné prostory střežila především policie, případně vojenská policie. Realita tomu ale úplně neodpovídá.

První vojenské posily do Vrbětic dorazí nejspíš ve čtvrtek. Nejprve vybudují mobilní velitelství a potřebné zázemí. Pravděpodobně v sobotu se k nim přidají vojáci, kteří budou neprodyšně uzavřený areál střežit. Vybaveni budou mimo jiné obrněnými vozidly Pandur nebo Iveco.

Na místě mohlo být dosud nasazeno až 100 vojáků, vláda v pondělí rozhodla o nasazení dalších maximálně 350 příslušníků armády. Spolu s 50 členy obsluhy mobilního velitelství by armáda mohla mít v lokalitě asi 500 mužů. O konkrétním počtu nasazených vojáků se nyní domlouvá vedení armády s policií.

Minulý rok stát znovu uzavřel smlouvu s firmou Trade Fides na ostrahu muničních skladů, která zajišťuje technické střežení jako kamery, elektronická čidla nebo detekční rámy a jejich servis. Tato společnost stejnou činnost zajišťovala už předchozích deset let a nejnověji by měla zajišťovat i technickou ostrahu areálu v Květné, kam se má přesunout munice z Vrbětic. „Soukromá agentura, která je vybavena technickým zázemím, splní úkol velice dobře,“ konstatoval náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. Kdyby si stát měl ostrahu zajišťovat pouze s pomocí vojáků, bylo by to velmi neefektivní. 

Podle tiskového mluvčího ministerstva obrany Petra Medka provádí soukromá firma technickou ochranu pomocí kamer nebo čidel, klasickou fyzickou ostrahu muničních skladů ale zajišťuje Vojenská policie. „Není to tedy tak, že by armádní sklady hlídali takzvaní černí šerifové ze soukromých agentur,“ dodává Medek.

Mapa Vrbětických skladů
Zdroj: ČT24

Vojáky ve Vrběticích by mohla zaplatit pojišťovna

Problém tkví paradoxně v profesionalizaci armády, která v lednu 2005 zrušila základní vojenskou službu. „Nemáme záklaďáky, které bychom mohli postavit na každých pěti metrech, a nic by to nestálo,“ řekl Kuchta. Ostraha objektů je z hlediska fyzické náročnosti jednoduchý úkol. Na danou činnost by tak byli čeští vojáci překvalifikovaní a znamenalo by to vysoké výdaje. Koneckonců v případě Vrbětic ministerstvo předpokládá, že finance na nasazení skoro pěti set vojáků získá jinde. „Doufáme, že větší část nákladů nám uhradí pojišťovna případného viníka,“ uvedl Kuchta.

Státní vs. soukromý dohled

Dalšími bezpečnostní zárukou pro Květnou má být odborný dozor, jasný režim fungování skladu i to, aby areál hlídala policie nebo vojenská policie. Do obce se má také vrátit jednotka profesionálních hasičů. „Naším dalším požadavkem je, že jakákoliv další manipulace s municí v areálu bude také pod dohledem policie nebo vojenské policie, protože bychom neradi, aby tam docházelo k nějakým neočekávaným událostem, jako se to stalo ve Vlachovicích-Vrběticích,“ doplnil pardubický hejtman Martin Netolický. „Pokud budou všechny požadavky splněny, jsme schopni snést určité riziko, které s sebou tato akce přináší,“ dodal starosta Květné Petr Škvařil (ČSSD).

Krizový stav by prý nepomohl

Neshody panují mezi ministerstvem obrany a zástupci kraje ohledně toho, jestli měl být vyhlášen krizový stav. Už minitr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš o víkendu poukázal na to, že hejtman měl vyhlásit krizový stav, ale neučinil to pravděpodobně z ekonomických důvodů. Náměstek ministra obrany tento názor sdílí, protože krizový stav je preventivním opatřením. Bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil (ODS) upozornil, že vyhlášení mimořádného stavu je důležité nejen pro řešení krize, ale může mít vliv i na odškodnění.

Podle současného hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka je možné vyhlášení stavu nebezpečí tehdy, jestliže složky integrovaného záchranného systému nejsou schopné zvládnout danou situaci. Pakliže by krizi vyhlásil, mohla by hrozit dvojkolejnost velení. Zatím nad procesem dohlíží česká policie, se stavem nebezpečí by „orgánem, který by to zřídil, začali být starostové příslušných obcí.“ Hejtman může podle Mišáka koordinovat, ale respektuje pokyny velitele zásahu. První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek tento názor potvrdil, situace by se vyhlášením stavu pro ně nijak nezměnila.