Senát odmítl přílepek, který by donutil pojišťovny zveřejňovat smlouvy

Praha - Senát odmítl lázeňskou novelou zavést povinnost pojišťoven zveřejňovat smlouvy s poskytovateli zdravotní péče. Označil to za nepřipravený přílepek. Situaci lázní, kterým by tak počátkem roku chyběl nový indikační seznam lázeňské péče, dnes doporučil řešit přechodnou úpravou. Návrh tak musí znovu posoudit sněmovna. Pokud by poslanci chtěli prosadit svou verzi, museli by ji přijmout do konce roku a vsadit na to, že ji včas podepíše i prezident.

Horní komora navrhla z novely vypustit pasáž lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky, podle níž by pojišťovny byly povinny do měsíce od uzavření zveřejnit smlouvy s poskytovateli zdravotní péče.   

Předseda senátního zdravotnického výboru Jan Žaloudík (ČSSD) uvedl, že jde o „přílepek ve dvou větách a třech slovech“, který by měl napravovat poměry ve financování zdravotnictví. Poukázal na to, že pasáž neřeší například ochranu osobních údajů. Připomněl, že proti ustanovení se postavili lékařská i stomatologická komora či ambulantní specialisté.   

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chtěl přesvědčit senátory, aby novelu přijali beze změn v zájmu lázní, nakonec ale přesvědčil jen šest senátorů. S argumenty Žaloudíka proti Hovorkovu návrhu však souhlasil. Uvedl, že propracovanější návrh ministerstva k transparentnosti smluv nyní projednávají pracovní komise Legislativní rady vlády. Ten podle něj zavede i sankce, s nimiž Hovorkův návrh nepočítá. Se senátní verzí nakonec souhlasil. „Udělám všechno pro to, abychom ty dopady (na lázeňskou péči) minimalizovali.“

Leden prý bude pro lázně nepříjemný

Podle prezidenta Svazu léčebných lázní Bláhy neschválení zákona Senátem bude pro lázně nepříjemné, i když důvody odmítnutí chápe. „Od 1. ledna tu bude vakuum, kdy nebude jasné, čím se předepsání lázní má řídit. A pacient nebude mít žádnou právní oporu, když mu revizní lékař lázně neschválí, ani co se týče délky a podobně. Důvod přitom s lázněmi nemá nic společného.“   

„Toto vakuum je velmi nepříjemné, ale musíme říct pacientům, že lékař má právo jim lázně předepsat a revizní lékař je má schválit. Akorát k tomu nemá podklad, má se řídit vlastní úvahou a pacient nemá dovolání. Ten měsíc bude nepříjemný, ale snad ne tak hrozný,“ dodal Bláha.  

Dospělých pacientů ubylo v lázních za tři roky o polovinu

Vládní předloha měla ulehčit situaci lázním, lázeňství totiž přišlo omezující vyhláškou z roku 2012 zhruba o půl miliardy ročně. Jenže Ústavní soud předpis zrušil - nechal ho platný do konce letošního roku. Návrh proto počítá s tím, že budou moci pojišťovny pacientům po závažné operaci, úrazu nebo s těžkou chronickou nemocí hradit nejméně čtyři týdny místo nynějších tří. Postupně totiž klesal počet dospělých, kteří do lázní přijížděli. V roce 2010 přijelo na pojišťovnou hrazený pobyt 112 tisíc dospělých pacientů, o tři roky později už to bylo pouhých 64 tisíc.