Exposlanec Šnajdr se za omluvu vzdá odškodného

Praha – Exposlanec Marek Šnajdr dnes snížil požadavek odškodného za trestní stíhání v kauze údajných poslaneckých trafik. Místo původních čtyř milionů korun chce teď za svůj měsíční pobyt ve vazbě jen milion – pokud se mu tedy Vrchní státní zastupitelství nebo stát omluví. Peníze vymáhá od ministerstva spravedlnosti.

Policie obvinila Šnajdra v roce 2013 spolu s dalšími dvěma poslanci. Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa se podle ní vzdali poslaneckých mandátů, které vyměnili za lukrativní posty v polostátních firmách. Policisté je obvinili z korupce a vzali do vazby. Stávili v ní měsíc. V červenci totiž Nejvyšší soud rozhodl o jejich propuštění. Odůvodnil to tím, že se na jejich politické dohody vztahuje poslanecká imunita.

Jednání o smíru

Původně Šnajdr požadoval 4 miliony. Tři miliony za zničenou kariéru a milion za právníky a pobyt ve vazbě. U Obvodního soudu pro Prahu 2 ale dnes oznámil, že se nároku na 3 miliony vzdá, pokud dostane omluvu. Tu očekává od Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které jeho případ vedlo, nebo od českého státu, uvedl Šnajdrův právník Lukáš Trojan. Šnajdr si je podle něho vědom, že požaduje částku, která „vybočuje z toho, co je v Česku obvyklé,“ milion ale považuje za adekvátní, protože pokryje Šnajdrovy výdaje za právníky, doplnil Trojan.

„Mým jediným cílem je to, aby bylo uznáno, že došlo k protiprávnímu jednání. Ve slušné společnosti je fér, aby někdo řekl: stala se chyba, omlouváme se za ni,“ sdělil po soudním jednání sám exposlanec.

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 2, Pavel Riedlbauch, předeslal, že chce nejprve vyslechnout nároky žaloby a vyjádření ministerstva. Ministerstvo spravedlnosti se chce s nabídkou smíru nejdřív podrobně seznámit.

Údajné trafiky

Bývalý náměstek zdravotnictví Šnajdr, někdejší ministr zemědělství Fuksa a někdejší předseda poslaneckého klubu ODS Tluchoř, složili své poslanecké mandáty podle svých slov kvůli sporům o vládní daňový balíček. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve sněmovně nahradili, pak vláda balíček prosadila a zažehnala několikatýdenní vládní krizi. Šnajdr byl následně v prosinci jmenován do dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa zamířil do čela Českého Aeroholdingu. Ohledně Tluchoře média spekulovala, že získá místo ve společnosti ČEZ, Tluchoř to ale popřel s tím, že pracuje jako konzultant soukromé společnosti.

Poslanecká imunita

Nejvyšší soud prozkoumával postup vyšetřovatelů a rozhodl, že poslance trestně stíhat nelze. Podle soudu se totiž na jejich tehdejší dohody vztahuje poslanecká imunita. „Své výroky a své jednání prováděli na půdě Poslanecké sněmovny jako poslanci,“ uvedl v Událostech mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

V polovině ledna 2014 si všichni tři bývalí poslanci zažádali o odškodnění 4 miliony korun pro každého. Za náklady právního zastoupení, náhrady újmy způsobené nezákonným držením ve vazbě i za nemajetkové újmy, které jim dle jejich slov vznikly nezákonným postupem státu. 16. července ale ministerstvo spravedlnosti rozhodlo, že na něj nárok nemají. Protože jim ministerstvo nepovolilo odvolání, exposlanci se obrátili na obvodní soud.

V případu údajných trafik zůstává obviněn bývalý premiér Petr Nečas, jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kvůli Kauzám kolem Nagyové minulý rok Nečasova vláda padla a její premiér se vzdal i funkce předsedy ODS.