Vězeň, který uprchl z nemocnice, už má opět pouta

Praha – V rukou policie skončil vězeň Jan Novák, který v listopadu vyskočil z okna nezabezpečené a nehlídané místnosti pražské Thomayerovy nemocnice. Policisté ho dopadli na Kolínsku. Dva pracovníky Vězeňské služby kvůli Novákovu útěku obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Kolínští policisté dopadli uprchlého vězně v Kostelci nad Černými lesy po třetí hodině odpoledne. „Kolem třetí hodiny přijali policisté na tísňové lince 158 informaci od ženy, která si měla všimnout hledaného uprchlého vězně Nováka,“ řekla České televizi mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Vyrazili podle ní ihned na místo.

Samotné zadržení se obešlo bez zranění. „S kolegou jsme zastavili linkový autobus jedoucí na Prahu. Jan Novák nekladl při zadržení odpor. Byl se zadržením smířený,“ přiblížil okolnosti zasahující černokostelecký policista Jakub Mazal a dodal, že u muže nalezli kuchyňský nůž. „Nedošlo k žádnému zranění, autobus byl plný cestujících, nicméně moment překvapení, který policie udělala, nedával šanci na odpor,“ informoval Petr Šafránek z mladoboleslavské policie.

Uprchlíka odvezli policisté na služebnu v Kouřimi, po výslechu krajskými policisty si ho převzala vězeňská služba. V šest hodin ho odvezla do věznice na Pankráci. Podrobnosti podle Rösslerové zveřejní středočeští policisté na pondělní tiskové konferenci.

Novák byl na útěku několik týdnů

Novák z nemocnice utekl koncem listopadu, po několika dnech si podle policie opatřil civilní oblečení. Následně zahájila inspekce trestní stíhání dvou příslušníků Vězeňské služby ČR, kvůli probíhajícímu vyšetřování ale neuvedla žádné podrobnosti. Bezprostředně po útěku vězně také rezignovali ředitel pankrácké věznice Pavel Hadrava a ředitel odboru vězeňské stráže z generálního ředitelství Vězeňské služby Petr Vlk.

Novák vyskočil z okna pokoje ve druhém patře. V nemocnici byl podle Vězeňské služby kvůli plánovanému lékařskému vyšetření v souvislosti se závažným onemocněním, které nelze léčit ani v jedné ze dvou vězeňských nemocnic.

Události: Police dopadla uprchlého vězně Nováka (zdroj: ČT24)