Skutečný dárek může být živý i tekutý. Dostanou ho v Etiopii či Afghánistánu

Praha – Ovce, šicí stroj nebo pumpa na vodu mohou být těmi nejvzácnějšími (nejenom) vánočními dárky. V rámci programu Skutečný dárek je již pět let rozdává humanitární organizace Člověk v tísni. Podle organizátora Skutečného dárku Tomáše Vyhnálka je o obdarování lidí v nejchudších zemích Afriky či Asie velký zájem, největší je tradičně před Vánoci.

Skutečný dárek mohou ještě letos dostat chudí farmáři nebo děti z Konga, Angoly, Etiopie, Filipín, Srí Lanky či Afghánistánu. Zájem o nákup hospodářských zvířat nebo například kanistrů či pumpy na pitnou vodu, která je v některých regionech velmi vzácná, stále stoupá. „Projekt jsme otevřeli v roce 2009. Od té doby zájem o dárky stále stoupá, a to nám umožňuje ve více a více zemích dárky rozdávat a každý rok přidávat nějaký nový,“ poukázal Tomáš Vyhnálek z Člověka v tísni.

Lidé, kteří Skutečný dárek zakoupí, se podle něj nemusí obávat, že se nedodstal k těm, kteří na něj čekají. Nevládní organizace rozdává Skutečné dárky pouze v oblastech, kde dlouhodobě působí a dohlíží jak na to, aby se dárky nerozkradly, tak na jejich řádné využívání. „Kontrolujeme, že je s nimi dobře zacházeno. Pokud to dáváme farmářům, dost často předchází školení, jakým způsobem konkrétní zvíře chovat nebo jak plodiny pěstovat,“ zdůraznil Tomáš Vyhnálek.

Nemělo by se stát ani to, že by někdo dostal dárek, který nepotřebuje. „Není to tak, že bychom přijeli do vesnice a vysypali odněkud stádo koz. Je to tak, že pracujeme s farmáři, kteří potřebují konkrétní pomoc. My víme, že zrovna potřebují zasadit nové stromy, aby se lépe uživili, nebo že potřebují kozy,“ podotkl autor projektu.

Tomáš Vyhnálek popisuje, jak se předávají Skutečné dárky:

„Vzpomínám si, jak jsem seděl v Etiopii na louce, kde jsme rozdali 90 koz chudým ženám. Většinou se jednalo o vdovy, které živily děti. My jsme každé z nich dali dvě nebo tři kozy a ony zakládaly svoje stádečko. Byl hrozně silný pocit, když jsme tam přišli s darovacím certifikátem a vysvětlovali jim, že dárci z Čech díky tomuto kusu papíru darují kozu do Etiopie.“

Kromě rozvojových zemí je letos možné darovat Skutečný dárek i do Česka. Podle Tomáše Vyhnálka se projekt rozšířil do sociálně vyloučených lokalit, kde Člověk v tísni pomáhá především se vzděláváním dětí.

Vánoce se blíží, je vhodný čas na Skutečný dárek (zdroj: ČT24)