Boj s alkoholem a hazardem přitvrzuje, nově v protidrogové strategii

Praha – Až 17 miliard. Tolik ČR investuje do řešení problémů, které způsobil alkohol. Alarmující je i počet hazardních hráčů. Vláda se proto rozhodla, že s alkoholem a hazardem bude bojovat jako s ilegálními drogami. Vyplývá to z národní protidrogové strategie, do níž je přibrala.

Národní protidrogová strategie nyní kromě drog definuje jako rizika i „návykové látky a hazardní hraní“. „Nechci podceňovat rizika u drog nelegálních, ale ty jsme už strategií řešili. To, co ale chybí, je právě kontrola užívání alkoholu,“ konstatoval dnes protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Dokument usiluje o to, aby se snížila nabídka, ale věnuje se i regulaci a opatřením, která by měla zmenšit poptávku a dopady závislostí.

Alkohol ohrožuje i stále více dětí

Největší riziko Vobořil vidí v pití alkoholu u dětí na základní škole. Děti totiž pijí stále častěji. Dosavadní zákon sice zakazuje konzumaci alkoholu mladším osmnácti let, v praxi se ale podle Vobořila vůbec nedodržuje. „My jsme zatím medailisté. A to se týká i užívání tvrdého alkoholu u dětí. Česká společnost je v tomto zatím naprosto vlažná, spíš extrémně tolerantní. Zákaz je v tomhle spíš takový vtip,“ poznamenal Vobořil.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (zdroj: ČT24)

Podle statistik je v Česku jedna z nejvyšších spotřeb alkoholu na hlavu. „Když se podíváme na počet úmrtí například předávkováním, tak je to u obyčejného alkoholu desetkrát více než u nelegálních drog. Podobně to platí u nehod na silnicích pod vlivem alkoholu,“ popsal Vobořil nejhorší důsledky. Podle statistik zapříčiní alkohol v ČR asi šest procent úmrtí. Celkově pak české společnosti způsobuje náklady téměř 17 miliard korun ročně.

S hazardem má problémy až 170 000 dospělých

S hráčstvím má dle odborné studie problémy až 170 000 dospělých Čechů, přičemž 80 000 z nich trpí závislostí. Autoři národní protidrogové strategie to vysvětlují vysokou dostupností hazardních her. Na tisíc obyvatel loni připadalo 7,5 hracích automatů, čímž Česko převýšilo všechny své sousedy. Velké množství lidí přitom hraje i na internetu. V on-line hazardu (2012) činily vklady u provozovatelů s licencí 14 miliard korun. Zhruba stejně pak Češi hrají i na nedaněných zahraničních webech.

Počet hracích přístrojů v okolních zemích:

Slovensko 3,7
Německo 3
Polsko 0,6
Rakousko 0,3

(na tisíc obyvatel)

Prevence i represe

„Máme zákon, který zakazuje alkohol do osmnácti let, ale všude se porušuje. Takže to musíme postupně změnit,“ opakuje Vobořil, proč vládní politika musí být dostatečně represivní. Pokrok si slibuje od novely zákona o škodách způsobených tabákem, alkoholem a jinými návykovými látkami, kterou má vláda už na stole. Zároveň ale zdůrazňuje, že vedle represí musí být i prevence. „Na to by se měly vygenerovat peníze. Premiér slíbil, že o tom bude diskuse,“ doplňuje Vobořil.

Národní protidrogovou strategii chápe jako závazek vlády, „že se něco musí stát“ v oblasti prevence, sociálních dopadů a represe. Konkrétní opatření by ale měl přinést až akční plán. „Ten akční plán by byl v březnu předložen do vlády a bude už definovat konkrétní aktivity, jejich harmonogram i rozpočet, “ uvedl Vobořil. Strategie i akční plán mají platit do roku 2018.