Výzkum pro praxi, velí strategie Akademie věd

Praha – Špičkový výzkum v 21. století? Největší vědecká instituce v ČR má jasno. Konkrétní programy pro klíčové potřeby společnosti. Přírodní hrozby, potraviny budoucnosti, jaderná energetika, ale i program život ve zdraví i nemoci. Definuje to nová strategie Akademie věd ČR pro 21. století. Podle jejího předsedy Jiřího Drahoše má rozvinout aplikovaný výzkum, který prospěje i průmyslu.

Drahoš konstatoval, že se Akademie věd může rozvíjet jen tehdy, když bude odrážet problémy a výzvy, jimž čelí současná společnost. „Špičkový základní výzkum budeme provádět dál,“ uvedl. Na aktuální problémy musí dle jeho slov AV ČR reagovat právě proto, aby kvalitu výzkumu ještě zvýšila. Strategie proto určuje 14 komplexních programů, které mají přinést konkrétní výsledky pro průmysl, vzdělávání i státní správu.

Například program přírodní hrozby může řešit změnu klimatu, sucho, zemětřesení, ale i odhadovat následky, které by způsobila srážka meziplanetárních těles se Zemí. „Je jasné, že na prestižních ústavech se věnují nejenom suchu, ale mají daleko širší záběr,“ vysvětlil šéf akademie.

Strategie popisuje jako klíčový problém společnosti i výrobu energie. Jeden z výzkumných programů proto věnuje výstavbě účinnějších elektráren. Vědci z AV ČR už v minulosti provedli nejnáročnější operaci v dějinách jaderné elektrárny Temelín. V červnu tam modernizovali turbínové lopatky. V budoucnu je ještě čeká výměna dalších rotačních strojů. Temelín by pak měl zásobovat proudem až sto tisíc domácností navíc.

Události ČT: Akademie věd stanoví směr vědeckých ústavů (zdroj: ČT24)

Aplikační laboratoř

Novinkou je i projekt Aplikační laboratoře. Jde o brožuru, kterou AV ČR vytvořila pro lepší kontakt s průmyslem. Materiál nabízí průmyslovým firmám i státní správě informace o laboratořích, jež můžou vyvíjet praktický výzkum. „Všichni víme, že spolupráce ve vědecké a aplikované části společnosti někdy zadrhává. Jedním z důvodů je, že lidé z průmyslu nemají příliš mnoho času a energie vyrazit na ústav a zjistit, co tam vědci dělají a co by se dalo použít,“ vysvětlil smysl brožury Drahoš. AV ČR ji nyní rozesílá firmám a státní správě a spolupracuje i s Hospodářskou komorou a svazem průmyslu.

Výzkumné programy, mezi něž patří i problematika Evropy a státu, bude na pět let schvalovat Akademická rada. Poté je ohodnotí mezinárodní panely. Novou strategii ale musí nejprve schválit sněm. Zasedá zítra.