Místo sněhu padají v Česku teplotní rekordy

Praha - Vánoce budou na většině míst Česka zřejmě na blátě. Místo sněhu dnes padaly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Lednici a Pohořelicích na jihu Moravy, kde rtuť vystoupala až na 14,8 stupně Celsia. Na většině území se pak teploty dostaly nad deset stupňů. Nad bodem mrazu se držely i na horách. Možností k lyžování tak zůstává málo. Některé sjezdovky, např. Boží Dar nebo Karlov, se v týdnu i uzavřely. Jiné areály doufají, že mráz přijde alespoň přes Vánoce, meteorologové jsou ale pesimističtější.

Nejtepleji dnes bylo na jihu Moravy. Rekord padl i v samotném Brně, kde teplota vystoupala na 14,1 stupně. Pády rekordů ale ohlásila například i Vysočina, a to na 12 měřicích stanicích. Nejvíc naměřili meteorologové v Havlíčkově Brodě - 12,3 stupně Celsia.

Letošní prosinec tak zatím oblíbenému zimnímu sportu nenahrává, jde ale o nejpomalejší start? „Loni to probíhalo dost podobně,“ hodnotí Miroslav Güttner z Horské služby Krušné hory. Tam je v provozu jenom středisko na Klínovci, konkrétně dvě sjezdovky, které disponují maximálně třiceti centimetry technického sněhu. „Čekáme, že něco napadne dneska večer nebo přes noc, ale uvidíme, jak to dopadne,“ uvedl.

Špatná situace zastavila provoz na Božím Daru, kde se minulý víkend dalo jezdit. Na lepší sněhové podmínky bude čekat i nová lanovka z Jáchymova na Klínovec. „Bohužel se ještě nerozjede, ještě není dosněžená,“ dodal Güttner. Pracovníci Horské služby jsou nicméně na nebezpečí zimy připraveni, v Krušných horách obměnili technický park, pořídili si dvě nové čtyřkolky na pásech.

Počasí o víkendu

O víkendu předpovídají meteorologové ochlazení. V sobotu bude klesat hranice sněžení k večeru až na 400 metrů. Do Česka však zároveň přichází silný vítr, v nárazech může dosahovat 70 km/h, na horách až 110 km/h. V pohraničních horských oblastech nad 600 metrů se mohou tvořit sněhové jazyky. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí od sobotního odpoledne do pondělního rána v osmi krajích – pro Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký a Olomoucký.

Už v pátek způsobil silný vítr problémy ve Středočeském kraji. Hasiči během dopoledne vyjížděli k desítce událostí. Na horách se místy, jinde jen ojediněle, počítá s deštěm. Večer od severozápadu déšť nebo přeháňky na většině území, později v Krušných horách nad 1000 m sněžení. Nejvyšší teploty budou dosahovat 13 stupňů Celsia, v 1000 m pak 6 stupňů.

sobotu už teploty dosáhnou maximálně 4 až 8 stupňů Celsia, na horách v 1000 m se očekává dokonce pokles pod bod mrazu. Přeháňky budou z počátku místy, odpoledne od severozápadu se dostanou na většinu území. Sníh bude padat nejprve nad 700 m, večer i nad 400 m.

neděli budou na celém území pokračovat srážky smíšené nebo sněhové nad 400 m, na horách by sněžení mohlo mít trvalejší ráz. Nejvyšší denní teploty by měly být mezi 3 a 7 stupni. Většina sněhu, který napadne o víkendu, ale na začátku týdne zřejmě roztaje kvůli výrazné nestálosti počasí.

Teplejší počasí vydrží i do Vánoc. Tak jako nyní i nadále se k nám z Atlantiku střídavě bude dostávat teplejší vzduch od západu a pak studenější od severozápadu. „Vypadá to, že zatímco Štědrý den bude relativně teplý, během prvního a druhého svátku vánočního se zase postupně ochladí a na horách začne sněžit,“ uvedla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. Dodává, že dnešní teploty 9 až 13 stupňů jsou ještě relativně nízké. Tepleji bylo v osmdesátých letech, nejvyšší teplota byla naměřena v roce 1985, ve Vimperku bylo skoro dvacet stupňů.

V Královéhradeckém kraji udržují slušný počet skiareálů Krkonoše. Nejvíce sjezdových tratí nabízí SkiResort Černá hora - Pec pod Sněžkou. Částečně v provozu jsou ještě krkonošské areály Špindlerův Mlýn, Horní Mísečky, Mladé Buky nebo Malá Úpa. Na vánoční prázdniny posunul zahájení sezony Harrachov v Krkonoších.

Šumava hlásí provoz na Špičáku nebo v areálu Zadov. Ne zcela jistá je opět Kvilda, zatím hlásí částečný provoz. „Napadlo nám alespoň pět centimetrů přírodního sněhu. V nadmořské výšce nad 900 metrů a výše je samozřejmě stav sjezdovky lepší než v dolních partiích kolem 800 metrů na dojezdu. O víkendu už má zase mrznout, takže pojedeme dál,“ uvedl spolumajitel areálu na Špičáku Vladimír Kasík. 

V Libereckém kraji funguje pouze jedna sjezdovka na Ještědu, další provozovatelé by chtěli otevřít alespoň na Vánoce. V Jizerských horách by se příští týden mohlo začít lyžovat v areálu Černá Říčka v Desné, na Severáku v Hraběticích či Bedřichově.

Sjezdovky v provozu
Zdroj: ČT24

Obleva ovlivňuje Pardubický kraj a Orlické hory. Lyžuje se jen v Červené Vodě a Čenkovicích na Orlickoústecku, centrum v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem má otevřený pouze dětský lyžařský park. V provozu jsou i Říčky v Orlických horách.

V Beskydech se dá lyžovat na Bílé a v Mezivodí na Frýdecko-Místecku a v areálu na Vaňkově kopci u Ostravy, kde mají v provozu vždy po jedné sjezdovce.

V Jeseníkách by se v omezené míře mohlo otevřít středisko Kouty a provoz se snaží udržet v Branné na Šumpersku. Naopak Karlov a Hrubá Voda u Olomouce kvůli nedostatku sněhu přerušily provoz.

Beznadějně zavřené zůstávají střediska ve Středočeském, Ústeckém a Zlínském kraji a na Vysočině, která nejspíš neumožní lyžování ani během vánočních svátků. „Potřebujeme tak pět šest dní mrazu,“ uvedl provozovatel největšího středočeského střediska Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku Jaroslav Krejčí. Aktuální předpověď počasí neslibuje takovou situaci, aby bylo možné uměle zasněžovat. „Je to špatné, co napadlo, zase roztálo. Umělý sníh se v horních partiích sjezdovek zatím drží, ale také postupně odchází,“ řekl včera Jindřich Holinger ze Ski areálu Telnice na Ústecku.

Lepší situace není ani na Slovensku, kde začátek lyžařské sezony rovněž poznamenalo teplé počasí a nedostatek přírodního sněhu. V provozu je pouze několik lyžařských středisek, hlavně ve Vysokých a Nízkých Tatrách. V provozu je nicméně také středisko Roháče v Západních Tatrách a Donovaly na středním Slovensku.