Bělobrádek chce dál vést KDU-ČSL. Konkurent? Nejspíš Jurečka

Praha – Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek chce svoji stranu vést i nadále. Oznámil to na celostátní konferenci KDU-ČSL. Přestože nominace budou známy až po Novém roce, o post předsedy bude Bělobrádek nejspíš bojovat s prvním místopředsedou strany a ministrem zemědělství Marianem Jurečkou. O novém vedení lidovců rozhodne sjezd v květnu 2015.

„Moje role byla trojí: vrátit stranu do sněmovny a personálně i finančně ji stabilizovat. Obecně můžu říct, že vše bylo splněno,“ konstatoval Bělobrádek na brífinku po jednání celostátní konference, která je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy. Podle předsedy lidovců je nyní KDU-ČSL bez dluhů, i když ji ještě čeká nákup nového sídla v Jihomoravském kraji. „Tam by se ale investované peníze měly vrátit z nájmu,“ doplnil.

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace si prý ale přesto kladl otázku, jestli je pro stranu přínosem. „Jsou věci, které jsem kvůli svému vytížení nemohl udělat tak, jak bych chtěl,“ popsal s tím, že se nedostatek času negativně odráží i na jeho rodině. „Nicméně jsem se i po konzultaci s kolegy rozhodl, že kandidovat ještě budu, ale bude to na delší dobu moje poslední kandidatura na předsedu,“ dodal.

Jiří Čunek (KDU-ČSL), senátor a starosta Vsetína, v Událostech, komentářích:

„Pavel Bělobrádek je nemocný člověk, celkem otevřeně o tom mluví. Progrese nebo stagnace té choroby určitě také ovlivňuje jeho chování… Může to být tak, že se teď cítí dobře, a doufám, že se bude cítit dobře dál, takže kandidovat bude a může. Ale myslím, že pod tíhou toho byl i před tím rokem, kdy to zpochybňoval, kdy se možná dobře necítil.“

Bude protikandidát?

„Nikdo to neohlásil a všechny nominace začnou až po novém roce, takže aktuální to bude až v dubnu. Protikandidátovi se nebráním, naopak to vítám,“ reagoval Bělobrádek na spekulace o tom, že by se jeho konkurentem mohl stát dosavadní místopředseda lidovců Marian Jurečka. Ten totiž svůj zájem o předsednické křeslo připustil: „I ta varianta je tady možná. Samozřejmě musí rozhodnout členové strany a dát svoje nominace. Já jsem nikdy nikoho neobjížděl, nepřesvědčoval, neprosil,“ komentoval situaci Jurečka.

Výzvy příštího roku?

„Nejdůležitější je, abychom plnili své cíle jako členové vlády,“ upozornil Bělobrádek, který požaduje, aby lidovci vyhodnotili, jak byla plněna koaliční smlouva a zda vláda dodržela své programové prohlášení. „Na konci ledna bychom měli podat účty a říci, co se povedlo a co ne,“ řekl s tím, že KDU-ČSL chce být nejspolehlivějším partnerem ve vládní koalici.

Jako zásadní prioritu lidovců na příští rok vyzdvihl, aby vznikla centrální autorita, která by koordinovala výzkum a rozdělování peněz. Měla by definovat zodpovědnost za konkrétní oblasti a úkoly v rámci jeho resortu vědy, výzkumu a inovací. Bělobrádek přitom věří, že tato autorita „umožní centralizovat 11 rozpočtových kapitol dle mezinárodního auditu české vědy, jak to předpokládá Evropská komise,“ vysvětlil.

Jako vnitrostranickou prioritu připomněl vzdělávací systém, který chce zařídit uvnitř KDU-ČSL tak, aby lidovci oslovovali další příznivce. Zároveň by chtěl navázat na někdejší tradici ideových a programových konferencí. „Máme svoje principy a hodnoty a z toho teprve vychází náš politický program a z něho naše politická řešení,“ zdůraznil.

Lidovci by se podle něho měli i nadále starat o svá tradiční témata, jako je podpora pracujících rodin s dětmi. V příštím roce by prý měli dosáhnout toho, aby slevu na potomky mohli uplatňovat i živnostníci. „To je zatím poslední skupina, které tohle nebylo vráceno, a osobně to považuji – nejsa právník – za protiústavní,“ uzavřel. 

Pavel Bělobrádek

Bělobrádek se narodil 25. 12. 1976. Před zapojením do politiky pracoval jako inspektor a hygienik Krajské veterinární správy Královéhradeckého kraje. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 2004, působil jako tajemník pardubické krajské organizace strany a 20. 11. 2010 se stal jejím předsedou.

O tři roky později se stal poslancem a místopředsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V roce 2014 pak i místopředsedou české vlády. Bělobrádek veřejně oznámil, že trpí roztroušenou sklerózou. Choroba, která postihuje centrální nervový systém, se zatím úplně vyléčit nedá. Podle Bělobrádka je ale jeho stav stabilizovaný, takže nemoc neohrožuje jeho práci.

Po zvolení do čela strany v roce 2010

„Chtěli bychom být skutečně konzervativní, středovou, středo-pravou stranou se silným sociálním akcentem.“

„Nejsem ani městský elitář ani vesnický balík, jsem chalupník z okresního města.“

Lidovci v průzkumu CVVM

Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění ukázal, že kdyby nyní byly volby do Poslanecké sněmovny, KDU-ČSL by získala 7 procent hlasů. Ve volebním modelu CVVM se tak lidovci umístili na 6. místě. Pohoršili si oproti říjnu a listopadu o půl procenta hlasů.

Volby by vyhrálo ANO (29,5 %) před druhou ČSSD (24,5 %) a třetí KSČM (12 %). Lidovce předehnali ještě TOP 09 (9,5 %) a ODS (8,5 %).

Současné vedení KDU-ČSL

Pavel Bělobrádek – předseda

Marian Jurečka – 1. místopředseda, ministr zemědělství

Jan Bartošek – místopředseda pro sociální politiku

Roman Línek – místopředseda

Klára Liptáková – místopředsedkyně

Zuzana Roithová – místopředsedkyně

Nové vedení si příští rok zvolí i ČSSD, ANO, TOP 09 a zelení.