Vánoce na blátě: Koncem prosince bude nad nulou

Praha - Letošní Vánoce budou na blátě, vyplývá ze dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mrznout by přes den nemělo až do půlky ledna. V příštích dnech bude rtuť teploměru atakovat i deset stupňů Celsia, ochladit by se mělo ve druhé polovině týdne. Srážek čekají meteorologové spíš víc, než je v tomto období obvyklé.

V silvestrovském a prvním lednovém týdnu mají být teploty průměrné až lehce nadprůměrné, kolem poloviny ledna průměrné až podprůměrné. „Průměrné týdenní maximální teploty se budou pohybovat zpočátku kolem pěti stupňů Celsia, v průběhu období kolem dvou stupňů Celsia,“ uvedl ČHMÚ. Dlouhodobá průměrná teplota pro zbytek roku a první polovinu ledna je podle meteorologů minus 1,4 stupně Celsia. V noci se očekává týdenní průměr zpočátku kolem jednoho stupně nad nulou, v dalších týdnech většinou kolem minus dvou stupňů Celsia.  

Srážek by mělo být průměrně až nadprůměrně. „Relativně nejvíc atmosférických srážek by mohlo spadnout v období od 29. prosince 2014 do 11. ledna 2015 s průměrným týdenním úhrnem kolem deseti milimetrů, vzhledem k dlouhodobému průměru,“ uvedli meteorologové. Naopak nejméně srážek očekávají kolem poloviny ledna.