Po teplém Štědrém dnu přijde ochlazení, skiareály mohou zasněžovat

Praha – Také na Štědrý den padaly v Česku teplotní rekordy. Nejvyšší teploty pro tento den zaznamenali meteorologové na zhruba desetině míst, která měří alespoň 30 let. Nejčastěji se teploty dostaly nad dosavadní maximum na severu Čech a jihu Moravy. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Tuzemská horská střediska se kvůli teplému počasí potýkají s nedostatkem sněhu, změnu k lepšímu nicméně slibuje předpověď počasí pro zbytek roku, kdy by se měly objevit sněhové přeháňky a hlavně bude mrznout, na horách i přes den.

Dosud nejvýše vystoupala rtuť teploměru o letošním Štědrém dnu na 14 měřicích stanicích. Nejtepleji bylo v Ústí nad Labem – Vaňově, kde meteorologové naměřili 11,9 stupně Celsia, což je o 0,9 stupně více než v roce 1980. V Lednici na Břeclavsku se rekordní teplota pro Štědrý den dostala na 11,8 stupně Celsia, v Děčíně bylo o desetinu stupně méně. Ve Strání na Uherskohradišťsku činí nové teplotní maximum rovných 11 stupňů, v České Lípě 10,7 stupně Celsia.

Z klimatologického hlediska nejsou naměřené rekordy nijak významné, protože se nevyrovnají nejvyšším teplotám z některých jiných dnů v tomto období, upozornili meteorologové. Jako příklad uvedli Boží hod vánoční z roku 1983, kdy se teploty na čtyřech měřicích stanicích dostaly nad 15 stupňů Celsia. Takové teploty na Štědrý den meteorologické databáze dosud nezaznamenaly. „Proto nebylo tak náročné dosavadní teplotní rekordy k tomuto datu na některých stanicích překročit,“ uvedl ČHMÚ.

Šumavský Špičák už přišel minimálně o třetinu zimních tržeb (zdroj: ČT24)

Příčinou velmi teplého počasí minulých dní byl podle meteorologů příliv teplého vzduchu do ČR. Brzy ale nastane výrazné ochlazení. Dnes by se nejvyšší teploty měly pohybovat mezi třemi a sedmi stupni Celsia, na Štěpána už mezi dvěma stupni nad a pod nulou.

V Krkonoších a Orlických horách začala opět pracovat sněžná děla

Provozovatelé některých lyžařských areálů v Královéhradeckém kraji mohli díky ochlazení obnovit výrobu technického sněhu. V dosud otevřených areálech je v provozu pouze část sjezdových tratí, další by mohly být v nejbližší době otevřeny. „V horních partiích již sněžíme, začíná se ochlazovat i ve spodních partiích, jakmile to počasí umožní, pojede umělé zasněžování na plný výkon. Předpokládáme, že v sobotu by mohla být otevřená převážná část přepravních zařízení na Černé hoře i v Peci pod Sněžkou“ řekl dnes Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora – Pec.

Vánoční lyžaři ve špindlerovském Skiareálu ve Svatém Petru
Zdroj: David Taneček/ČTK

Sněhová děla běží také například na Medvědíně či Horních Mísečkách. „Ranní mráz pomohl zlepšit podmínky pro lyžování, podařilo se nám otevřít hlavní sjezdovku na Mísečkách,“ potvrdil Zdeněk Spilka ze špindlerovského areálu.
 
V Říčkách v Orlických horách spustili vlekaři děla dnes odpoledne. „Ochlazení umožnilo spustit výrobu technického sněhu, který stříkáme na modré sjezdovce, jež by mohla být otevřená v sobotu či v neděli,“ doplnil Petr Kánský z tamního skicentra. Například v Deštném v Orlických horách bylo dnes ráno kolem bodu mrazu, vlekaři čekají na ochlazení. „Připravujeme se na intenzivní zasněžování, aby byl areál co nejdříve otevřen. Vyhlídky jsou velmi nadějné,“ uvedli vlekaři na webu.
 
Například na hřebenech Krkonoš bylo dnes ráno šest stupňů Celsia pod bodem mrazu, v nejvyšších partiích hor je zhruba 19 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí.

Také na Šumavě panovalo v posledních dnech velmi teplé počasí, které negativním způsobem ovlivnilo možnost lyžařských radovánek. „Na Šumavě je v provozu jediný lyžařský areál, a to na Zadově, kde je kolem 40 centimetrů technického sněhu. Na jiných místech Šumavy se zatím nelyžuje a podle vlekařů jde o nejhorší zimu za minimálně posledních 25 let. Dokonce podle místních starousedlíků je to vůbec nejteplejší zima, jakou tady pamatují,“ referuje redaktor ČT David Havlena.

Podle jeho tvrzení čeká v tuto chvíli většina vlekařů na ochlazení o víkendu, kdy by konečně mohli začít zasněžovat, nicméně zprovoznit zatím zelené sjezdovky jim potrvá minimálně čtyři pět dní. „A už vůbec se pak nedá hovořit o podmínkách pro běžkaře, na Kvildě se obávají, že letos bílou stopu neprotáhnou a na Silvestra tu tak budou bez tradiční lyžovačky,“ dodává Havlena.