Druhý svátek vánoční patří tradičně koledám a zvykům

Praha – Druhý vánoční svátek patří prvnímu křesťanskému mučedníkovi svatému Štěpánovi a už tradičně je dnem koledování a zvyků. Ve Studenci v Podkrkonoší například místní chodí na štěpánskou koledu bez přerušení už 60 let. V Brně zažili sváteční atmosféru i lidé bez domova. Křesťanská komunita pro ně uspořádala tradiční oběd na faře kostela svatého Jakuba.

Katolické hnutí Sant´Egidio už hostilo bezdomovce na Boží hod v Praze. Dnes uspořádalo oběd pro 250 lidí v Brně. Společně s bezdomovci zasedli ke stolu také důchodci a zástupci romské komunity. Stejně jako každý rok byl vývar a svíčková s knedlíkem. Nechybělo ani cukroví a vánoční dárek od dvou farností z Dubňanska. Lidé bez domova v něm našli čepice, rukavice i hygienické potřeby. Na oběd jim přišel popřát také brněnský biskup Vojtěch Cikrle. 

„Nevím, jestli si uvědomujeme, že se máme nadstandardně dobře. Že jsou lidé, kteří nemají domov, nemají své blízké, nemají co jíst. Mají starosti na hranici boje o holý život,“ řekl Cikrle, který si s každým u oběda připil na zdraví, popřál mu vše nejlepší, všem požehnal a společně si zazpívali koledy. Zítra se na faře svatého Jakuba bude podávat oběd i pro chudé romské děti a jejich rodiny.

Na Pražském hradě byl odpoledne k vidění živý betlém. V Třešti na Jihlavsku zase odstartovala takzvaná Betlémská cesta - až do února tam lidé můžou navštívit 14 domácností, které vystavují betlémy.

Ve Studenci v Podkrkonoší chodí místní bez přerušení už 60 let na štěpánskou koledu. Koledníků navíc za tu dobu vůbec neubylo. Dům od domu jich i dnes chodilo asi padesát. Čtyři skupiny byly rozdělené na muže a ženy. Během dne navštívily asi 120 domácností a v každé zazpívaly pět až šest písniček. Odměnou jim vždy je malé občerstvení a samozřejmostí několik korun do kasičky. Všechny vybrané peníze potom putují na charitu. Každý rok se podaří vybrat kolem 40 tisíc korun. Část se letos použije na novou výmalbu místního kostela, zbytek zamíří zřejmě do některého hospice.   

Štěpánská koleda ve Studenci stále žije (zdroj: ČT24)