Finále boje o Senát lidi netáhne, účast pod deseti procenty

V první den druhého kola senátních voleb se volební účast pohybovala odhadem okolo deseti procent voličů. Výjimečně se dostala k 15 procentům. Druhé kolo senátních voleb ale nepatří k volebním tahákům, v roce 2014 zaznamenalo účast necelých 17 procent voličů, což tehdy bylo o zhruba 21 procent méně než v kole prvním.

„Zatím to vypadá kolem osmi procent. Kdybych to měla srovnat s prvním kolem, to jsme měli touhle dobou zhruba 16 procent,“ přiblížila členka volební komise v Hodoníně Martina Millerová. Podle jejího odhadu je účast při senátních volbách v porovnání s minulými lety podobná.

V Moravskoslezském kraji odhaduje krajská kontrolní komise účast kolem 10 procent. Předseda ostravské volební komise Michal Strýček uvedl, že účasti při prvním kole ta v kole druhém určitě nedosahuje. 

V druhém kole se rozhoduje o výsledku 27 duelů, volby zároveň určí, jak silnou většinu bude mít v horní komoře současná vládní koalice. Volit senátory mohli lidé v pátek od 14 do 22 hodin a po noční přestávcepak mají možnost opět v sobotu od 8 do 14 hodin.

Události ČT: Senátní duely vstoupily do finále (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté spolu s ANO a KDU-ČSL mají s ohledem na sedm vzájemných duelů svých kandidátů jisté to, že budou v jednaosmdesátičlenném Senátu disponovat nejméně 42 hlasy. K ústavní většině, kterou při plném stavu tvoří 49 senátorů, by potřebovali dalších sedm vítězství.

Bez ohledu na výsledek hlasování zůstane nejsilnějším klubem ČSSD.

První kolo voleb vyhrálo hnutí ANO, postoupilo ve 14 obvodech. ČSSD a KDU-ČSL mají ve finále po osmi finalistech, kteří kandidovali přímo za tyto strany. Další postupující kandidovali za koalice těchto stran s dalšími subjekty.

Očekává se nižší účast než v prvním kole

Výsledek bude záležet na tom, kolik voličů se 54 finalistům podaří přilákat do volebních místností. Ve finále bývá účast nižší až o polovinu v porovnání s prvním kolem. Možnost hlasovat má 2,78 milionu voličů, k úvodnímu kolu přišla třetina z nich.

Hlasovací lístky se jmény kandidátů dostanou lidé spolu s úřední obálkou až ve volebních místnostech. Stejně jako před týdnem by neměli zapomenout na občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti.