S marihuanou přestaňte ještě před otěhotněním, rizika pro dítě jsou značná, varují vědci

Autoři nového výzkumu varují těhotné ženy před užíváním marihuany a explicitně je vyzývají, aby přestaly. Upozorňují na to, že její užívání má negativní dopady na vývoj plodu už od samotného počátku těhotenství.

Studie se zaměřila na první trimestr proto, že jde o dobu, kdy ještě mnoho žen ani neví, že čekají dítě, a proto se chovají, jako by těhotné nebyly. Výsledky výzkumu byly dost jednoznačné: děti matek konzumujících v tomto období marihuanu měly výrazně nižší tělesnou hmotnost, v průměru asi o třetinu kilogramu.

Zdánlivě zanedbatelný pokles hmotnosti může mít závažné důsledky. Bývá totiž spojený s celou řadou zdravotních problémů při dalším dětském vývoji. „Nízká porodní hmotnost je jedním z nejsilnějších faktů, podle nichž se dá předpovídat dlouhodobé zdraví a vývoj dítěte,“ upozorňují autoři.

„Tyto děti mívají častěji opožděný vývoj, častěji se u nich vyskytuje ADHD (porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou), poruchy učení a mají vyšší míru emočních problémů,“ shrnují.

Čím víc, tím hůř

Pokud nastávající matky v konzumaci marihuany pokračovaly po celou dobu těhotenství, klesala porodní hmotnost dítěte ještě víc, a navíc se zmenšoval obvod jeho hlavy. To by mohlo naznačovat, že se mozek během těhotenství nevyvíjel správně.

A dokonce i když těhotné přestaly užívat marihuanu do třetího trimestru, děti se rodily s menším obvodem hlavy, a to asi o jeden centimetr. Vědci zatím nemají k dispozici údaje, aby zjistili, jestli existuje nějaká míra užívání marihuany, která nezpůsobuje poškození plodu.

„Moje rada ženám zní, aby se během těhotenství úplně vyhnuly užívání marihuany, a pokud možno s ním přestaly ještě před otěhotněním,“ řekla stanici CNN hlavní autorka výzkumu Beth Baileyová.

Legální neznamená bezpečná

Studie nebyla velká rozsahem – zkoumala jen 109 těhotných žen, které alespoň jistou část gravidity konzumovaly nějakým způsobem marihuanu. Data o nich vědci srovnali s údaji o 171 ženách, které tuto drogu nebraly. Obě skupiny spojovalo to, že rodily ve stejné porodnici.

Už jen analýza toho, kdo obě skupiny tvoří, naznačila něco o konzumentech marihuany. Těhotné, které užívaly, byly výrazně mladší, častěji svobodné a s menší pravděpodobností měly vyšší než středoškolské vzdělání než ty, které marihuanu neužívaly.

V USA v těhotenství užívá marihuanu asi sedm procent žen. Jedna studie z roku 2019 ale objevila stopy této drogy v pupečníkových šňůrách až u 22 procent rodiček. Vědci zdůrazňují, že to nemusí být spojené s rekreačním účelem, který je pro konzumaci marihuanu typický. Řada žen ji totiž může využívat pro potlačování příznaků, jež jsou pro těhotenství normální.

Podle autorů je konzumace marihuany u těhotných v USA stále častější, což je možná způsobeno legalizací, která navozuje pocit bezpečí.

Marihuanu užívá více těhotných než v minulosti, ale stejně výsledky vypadají jinak než studie z devadesátých let dvacátého století. Tehdy ještě výzkumy větší poškození plodu nenašly. Vědci pro to mají zatím jen hypotetické vysvětlení. V současné době se totiž více prodávají druhy marihuany, které mají mnohem více látky THC než ty v minulosti.

Vědci úplně nejvíc varují před kombinací více zlozvyků. Předchozí výzkumy totiž docela dobře prokázaly, že kouření klasických cigaret během těhotenství má větší vliv na porodní váhu než vystavení marihuaně. „Když ale ženy zkombinují kouření cigaret a marihuany, vidíme ještě větší vliv na porodní váhu, než jaký by měl jeden z těchto dvou faktorů samostatně,“ dodává profesorka Baileyová.