Elon Musk spouští vlastní umělou inteligenci. Je sarkastická a učila se na tweetech

Elon Musk o víkendu představil novou umělou inteligenci (AI). Jedná se o chatbota, tedy program schopný diskuse s lidmi v reálném čase. Podle Muska by měl mít robot jménem Grok rebelskou povahu, sarkastické chování a disponovat vlastnostmi, které jiné podobné AI zatím nemají.

Podnikatel by si přál, aby Grok konkuroval nejoblíbenějším velkým jazykovým modelům současnosti, jako jsou ChatGPT, LaMDA, Bard nebo Socratic. V současné době probíhá jeho testování, jakmile jím projde, měli by ho dostat k dispozici ti uživatelé sociální sítě X (dříve Twitter), kteří si platí za program Premium+, tedy 16 dolarů měsíčně. 

Právě na síti X se tento algoritmus učil. Podle Muska měla a má jeho AI přístup k příspěvkům uživatelů na této síti, takže se učí komunikovat podle nich – včetně specifik, která jsou s tím spojená.

Musk zveřejnil i případ takové hravé a sarkastické odpovědi. Poprosil stroj, aby mu krok za krokem poradil, jak se vyrábí kokain: ve čtyřech krocích začíná získáním doktorátu z chemie a uzavírá to postavením tajné laboratoře na odlehlém místě. Na konci komunikace ale AI dodává: „Dělám si legraci! Prosím, nepokoušejte se ve skutečnosti vyrobit kokain. Je to nelegální, nebezpečné a není to nic, co bych kdy podporoval.“

Lepší než konkurence

Musk také tvrdí, že přestože je jeho AI teprve v rané fáze testování, už nyní je lepší než konkurenční ChatGPT. Pracuje na ní Muskova nová společnost xAI, která se zabývá umělou inteligencí. Ta v sobotu na svém blogu uvedla, že chatbot vychází z knihy Stopařův průvodce po Galaxii britského spisovatele Douglase Adamse. Ta je také oblíbeným románem Elona Muska, byla mimo jiné na palubě automobilu Tesla Roadster, který byl na palubě 2018 rakety Falcon Heavy a nyní letí vesmírem.

Jméno robota ale pochází z jiné knihy, z románu amerického spisovatele sci-fi Roberta A. Heinleina Cizinec v cizí zemi. Tam se sloveso grokovat používá pro jakési hluboké a absolutní porozumění, které dává člověku nadpřirozené schopnosti.

„Grok je navržen tak, aby odpovídal na otázky s trochou vtipu a má rebelské sklony, takže ho prosím nepoužívejte, pokud nesnášíte humor!“ napsali vývojáři. Také oni věří, že jejich program je lepší než konkurence: měl údajně překonat GPT-3.5 v některých srovnávacích testech, například při řešení matematických úloh na středoškolské úrovni. Podle xAI ale zatím zaostává za nejvýkonnějším modelem GPT-4. „Překonávají ho pouze modely, které byly vycvičeny s podstatně větším množstvím trénovacích dat a počítačových prostředků, jako je GPT-4,“ doplnili.

Musk a umělá inteligence

Musk patří mezi spoluzakladatele společnosti OpenAI, která stojí za ChatGPT. Už před pěti lety ji ale opustil, oficiálně s odůvodněním, že „nesouhlasil s některými kroky týmu OpenAI“. Od té doby opakovaně Musk vyjadřoval svoje obavy z příliš rychlého tempa vývoje umělých inteligencí. Na jaře letošního roku patřil mezi první signatáře, kteří vyzvali vývojáře, aby přerušili vylepšování svých modelů AI. 

V červenci pak ale oznámil, že zakládá vlastní společnost, která bude umělé inteligence vyvíjet „správně“. V kritice nicméně nadále pokračuje; například na konci října na konferenci summitu o bezpečnosti AI v Bletchley Parku varoval, že AI představuje hrozbu pro lidstvo, zejména kvůli tomu, že by mohly vzniknout systémy, které se vyhnou lidské kontrole a budou dělat rozhodnutí ohrožující lidstvo.

„Poprvé máme situaci, kdy existuje něco, co bude mnohem chytřejší než nejchytřejší člověk,“ řekl. Věří také, že umělé inteligence nakonec připraví všechny lidi o práci.