Čeští vědci sestavili přístroj na kosmický prach tak dobře, že ho využije NASA

Český přístroj dokáže simulovat částice vesmírného prachu (zdroj: ČT24)

Ve vesmíru je hvězdný prach pozůstatkem hvězd nebo srážek komet. Vědci ho dokáží vytvořit a ovládat i v laboratoři. Konkrétně v Praze se jim to díky přístroji SELINA povedlo tak šikovně, že zaujali i NASA.

Český kosmický průmysl v posledních letech výrazně roste. Teď se vydává další novou cestou, a to díky vědcům z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd. Ti v pondělí představili přístroj SELINA, o který už projevila zájem americká vesmírná agentura NASA.

Zařízení umí vyrábět a ovládat částice, jež jsou složením, hmotností i pohybem shodné s hvězdným prachem. Přístroj bude testovat poškození povrchů, k nimž by po nárazu takových částic mohlo dojít u zařízení používaných ve vesmírných misích. Mohlo by to pomoci v dalekých letech do oblastí plných prachu například za nerostným bohatstvím.

„Jsou to ledové částice velikosti pod jeden mikrometr - tedy 50 nanometrů až jeden mikrometr,“ popisuje Anatolij Spesyvij z Ústavu fyzikální chemie. Pro představu - takové zrnko je řádově menší než tloušťka lidského vlasu.

Vědci je vyrábějí v procesu, který začíná běžnou vodou. Ta se kapilárou přenese do přístroje, kde se nabije a energie se uvolní do prostoru vakua. Vesmírná částice je tak na světě. Podle Spesyvého není složité částice získat, náročné je ovládat je.

Přístroj SELINA
Zdroj: AV ČR

NASA potřebuje český přístroj

Právě to ale mezinárodní tým vědců zvládl tak, že má teď o přístroj zájem i NASA. Použít ho chce při přípravách vesmírných misí, poprvé letos na podzim k Jupiterovu měsíci Europa. „SELINA nám umožní simulovat proces dopadu těchto ledových částic na povrch sondy Europa Clipper,“ potvrzuje Jordy Bouwman z Laboratoře pro atmosférickou a vesmírnou fyziku na Univerzitě v Boulderu.

Kromě toho chce NASA tento přístroj použít i ke zkoumání toho, jak částice vesmírného prachu ničí přístroje nebo různé povrchy. Jako třeba předloni když náraz jedné částice poškodil loď Sojuz připojenou k ISS. Do budoucna by tak - i díky české vědě - mohl být průzkum vesmíru bezpečnější.